Bonden i skolan populärt bland elever i Västerbotten

Ida Oderstål, Lapplandssmör, regionstyrelsen LRF Västerbotten
Eleverna på Volgsjö skola i Vilhelmina besökte bonden Ida Oderstål på Malgomajgården under Bonden i skolan-veckorna.

Volgsjö skola i Vilhelmina är en av 36 skolor i Västerbotten som under oktober månad fått lära sig mer om lantbruket och vart maten kommer ifrån via LRFs Bonden i skolan-veckor som är en rikstäckande satsning.

I takt med att allt färre barn och unga har en naturlig koppling till lantbruket så minskar också förståelsen och kunskapen om svensk livsmedelsproduktion hos de som både är framtidens konsumenter och beslutsfattare. LRF har därmed gjort en extra rikstäckande satsning på det egna, digitala läromedlet Bonden i skolan under oktober månad för att visa att de gröna näringarna är en framtidsbransch.

Satsningen går under namnet Bonden i skolan-veckorna och skolor i hela landet har erbjudits att delta. Under Bonden i skolan-veckorna har elever landet runt kunnat ta del av en digital, fiktiv bondgård där de har möjlighet att navigera sig runt för att lära sig mer om skogen, hur maten produceras och hur det är att vara lantbrukare. På sajten finns även en del filmer, quiz, utmaningar och spel. Matprofilen Dante Zia finns med som en röd tråd i flera filmer där han besöker fyra olika lantbrukare (gris, mjölk, växtodling och lammproduktion) för att lära sig mer om hur det går till på en bondgård.

Totalt har 1447 klasser i Sverige anmält sig till aktiviteten, vilket motsvarar 45 000 elever. I Västerbotten har 36 klasser anmält sig och eleverna i anpassad grundskola årskurs 2-8 på Volgsjö skola i Vilhelmina är en av dem.

Ida Oderstål med elev i ladugård
Ida Oderstål visar runt Volgsjö skolans elever på sin gård.

Samtal om vart maten kommer ifrån

– Vi har tittat på Bonden i skolans filmer, gjort quiz, pratat om teknik förr och nu, tränat på olika begrepp. Samtalat om var maten kommer ifrån. Lärt oss känna igen olika sädesslag. Eleverna har tagit reda på fakta om olika djur på bondgården och förberett presentationer om det egna djuret, berättar Annika Persson, som är lärare på Volgsjö skola tillsammans med Gudrun Lundgren och Ingela Nyberg.

Personalen på Volgsjö skola är nöjda och upplever att övningarna till Bonden i skolan är bra. Via övningarna får eleverna träning i att kommunicera om både miljö och hälsa. 
– Genom att jobba med Bonden i skolan berörs mycket av det centrala innehållet i vår undervisning, till exempel samband i naturen, samband i samhället, yrken och verksamheter i närområdet/fältstudier, läge på platser i närmiljön. Råvarors förädling och mycket mer, berättar Annika.

Ung kille som klappar får
Eleverna fick bland annat träffa Malgomajgårdens får.

Uppskattat studiebesök på bondgård

Eleverna på Volgsjö skola fick även göra ett studiebesök hos bonden Ida Oderstål, Malgomajgården i Vilhelmina, vilket var en mycket uppskattad aktivitet. 

– Vi upplever att besöket på bondgården gav många aha-upplevelser bland eleverna. Dofterna, maskinerna, korna, fåren och lammen. Det var värdefullt för våra elever att få möjlighet att även visa vad de redan kunde och visste om djuren och arbetet på gården, berättar Annika.       

 

Elever i ladugård vid gårdsbesök
Eleverna fick många aha-upplevelser vid besöket på bondgården.

Bonden i skolan är något som Volgsjöskolans elever kommer fortsätta arbeta med även när Bonden i skolan veckorna är över och kan varmt rekommendera materialet till andra skolor och lärare. 

– Vi tycker att materialet lämpar sig bra för våra elever och vi har haft bra kontakt med en väldigt tillmötesgående och serviceinriktad bonde, säger Annika.

Mer information om Bonden i skolan hittar du här. Det går även att boka in ett gårdsbesök på en av LRFs besöksgårdar i Västerbotten under året. Mer information om LRF Västerbottens besöksgårdar hittar du här.