Blåtunga bekräftad i södra Sverige
2024-09-19
Sverige har fått flera fall av viruset Blåtunga. Blåtunga är en sjukdom som orsakas av ett virus som endast drabbar idisslare, såsom nötdjur, får och getter.
LRF följer frågan noggrant och har en kontinuerlig dialog med både Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Jordbruksverket.
LRF har sedan tidigare framfört behovet av att djurägare själva ska kunna vaccinera sina djur mot Blåtunga, och vi är därför glada över beskedet från myndigheterna om att detta nu kommer att bli möjligt. LRF anser också att det ska vara möjligt att vaccinera djuren i förebyggande syfte, och därför välkomnar Jordbruksverkets besked att djurhållare snart kan beställa vaccin.
Det är nu viktigt att myndigheterna säkerställer att tillgången till vaccin räcker till för alla djurägare som vill vaccinera sina djur.
Tillgång till vaccin kommer att finnas via din besättningsveterinär.
Blåtunga serotyp 3 (BTV3) - fälthantering i Sverige
Blåtunga - Lunchmöte med SVA, Jordbruksverket och LRF Kött
Vad ska man tänka på som djurägare?
Det är viktigt att vara uppmärksam på symtom. SVA och Jordbruksverket har sammanställt bra information för djurägare. Vid misstanke om sjukdom ska du kontakta din veterinär.
Blåtunga - SVA
Smittläge för blåtunga (SVA)
Vilka djur drabbas?
Denna sjukdom drabbar nötkreatur, får, getter och kameldjur. Sjukdomen smittar inte människor men kan skapa stort lidande för djur. Det kan också bli stora ekonomiska förluster för djurägaren.
Hur sprider sig viruset?
Viruset sprids via svidknott som i sin tur kan transporteras långa sträckor med hjälp av vinden. Sjukdomen kan också spridas till nya områden genom förflyttning av infekterade djur och sperma.
Är du som djurägare orolig och vill få stöd?
Anita Persson, regional samordnare för Blåtunga
010-184 41 50 anita.persson@lrf.se
Henrik Gudmundsson, vice ordförande regionstyrelsen Skåne
070-609 06 69 hgelteknik@hotmail.com
Roger Gustafsson, regionordförande LRF Sydost
073-978 63 77 roger.gustafsson@lrf.se