Gräs från parker blir foder
2023-07-11
Det torra vädret och brist på regn drabbar lantbruket hårt. Låga vallskördar och svaga beten orsaka foderbrist för djurhållande bönder. Men många vill hjälpa. Det vittnar Kristoffer Hellberg om. Han är enhetschef på Länsstyrelsen.
Det är många som erbjuder lantbrukare att skörda gräs, både på enskild och på kommunal mark. Flera kommuner har meddelat sina entreprenörer att gräsklippning och slåtter på omedelbart ska stoppas. Gräset kan bli foder och göra nytta i lantbruket.
Nyligen uppmanade Länsstyrelsen i Östergötland markägare att på olika sätt hjälpa djurhållare med fler betes- och skördemöjligheter eftersom vårens vallskörd blev så knapp. När regnet uteblir hämmas växtligheten, då får alla hjälpas åt och söka alternativ.
– Ovanligt bra genomslag, summerar Kristoffer Hellberg, enhetschef på Länsstyrelsens enhet för lantbrukarstöd.
Norrköping och Linköpings kommuner har tagit täten och fått flera att följa efter. En lång rad privata markägare har också kontaktat betesförmedlingen. Fler än vad Länsstyrelsen vågat hoppas på.
– Det ger positiva effekter, även om detta inte löser det stora behov som finns. Men genom att många hjälps år och samverkar kan vi ändå bidra till en dellösning, menar Hellberg.
I Linköping får åtta lantbrukare vara med och dela på slåttern från offentliga grönytor, uppger P4 Östergötland. Johan Svensson på Stadsmiljöavdelningen kan naturligtvis inte ta ansvar för näringsinnehåll eller kvalitén men menar att det är naturligt att göra vad man kan i denna situationen.
LRFs regionordförande Jeanette Blackert är väldigt glad över dessa initiativ.
– De allra flesta lantbrukare med egen mark har haft sin första grässkörd. Man brukar kunna ta tre skördar, men redan nu vet vi att den andra skörden kommer att utebli. Det kommer inget nytt gräs och det som finns är gult och torrt. Vartenda grässtrå kommer att behövas, säger hon.
Flera djurhållare har börjat stödutfodra sina djur med foder som egentligen var tänkt till vintern, eftersom torkan gör att återväxten på betesmarkerna är för dålig.
Det har gjort att Länsstyrelsen fatta ett inriktningsbeslut vilket gör det möjligt att även skörda foder på mark som egentligen ligger i träda. De har även beslutat om andra åtgärder för att hjälpa djurhållare. Läs mer om detta på Länsstyrelsens webbplats.