Beslut om skyddsjakt på lo efter flera angrepp i Töllsjö
2024-01-21
Efter flera angrepp på tamboskap i slutet av 2023 och början av 2024 har länsstyrelsen nu beslutat om skyddsjakt på en lodjurs-individ i området kring Töllsjö, Bollebygd. LRF Bollebygds kommungrupp välkomnar beslutet samtidigt som de påpekar att mycket av problematiken, trots skyddsjakt, sannolikt kommer återkomma.
Området runt Töllsjö, Bollebygd har under lång tid varit utsatt för rovdjursangrepp på tamboskap. Dels av varg men även lo. Under 2022 skedde 15 konstaterade lodjurs-angrepp i området runt Töllsjö, Bollebygd. Dessa angrepp fortsatte även under 2023 och kulminerade med flera angrepp i slutet av december samma år och i början av januari 2024. Som en följd av angreppen har det under 2023 beslutats om skyddsjakt på såväl lo som varg, samt licensjakt på lo med flertalet skjutna individer inom det område som tidigare varit aktuellt för skyddsjakt.
Med anledning av det höga rovdjurstrycket i området lämnade LRF Bollebygds kommungrupp under måndagen 8 januari in en skrivelse till länsstyrelsen och landshövdingen i Västra Götaland. I den ifrågasatte de länsstyrelsens agerande och efterfrågar ett mer kraftfullt grepp i frågan. Dagen efter skrivelsen skickats in, tisdagen 9 januari, kom beslutet om en ny skyddsjakt på den lodjurs-individ som ligger bakom senast tidens angrepp. En skyddsjakt som välkomnas av LRF Bollebygds kommungrupp. Samtidigt påpekar de att problematiken med största sannolikhet kommer återkomma även efter skyddsjakten.
- Det är såklart bra att beslutet tagits, men vi ser tyvärr inte att problematiken kommer försvinna i och med skyddsjakten av en individ. Det har funnits rovdjur i bygden under lång tid. Jag såg lo första gången för 40 år sedan och redan på 90-talet hade vi vargangrepp. Men under senare år har mängden rovdjur och därmed också angrepp från dem ökat markant. Vilket tyvärr har lett till att många djurhållande bönder i området gett upp, säger en representant från LRF Bollebygds kommungrupp.
När det kommer till åtgärder för att få bukt med angrepp från varg och lo lyfts ofta rovdjursavvisande stängsel. En omdiskuterad och kritiserad åtgärd av flera skäl, bland annat dess effektivitet. LRF Bollebygds kommungrupp instämmer med kritiken och efterlyser andra åtgärder.
- Det finns flera problem med RAS, inte minst i våra trakter med kuperade hag- och betes-marker som består av gamla skogsbryn och platåodlingar. Med lite sats mot ett träd eller en stolpe hoppar ett lodjur enkelt över trådarna. Sedan är det dessutom de mest biologiskt värdefulla markerna med höga naturvärden som får ta smällen. I och med att dessa hagmarker är svåra och dyra att stängsla med RAS måste man flytta betet och stängsel till plan och trädfri åkermark, där man mer lämpligen vill odla vinterfoder, varpå hagmarken växer igen och beskogas. Vi i LRF Bollebygd ser i stället att man bör fokusera på en mer kraftfull rovdjursstrategi med snabbare beslut om skyddsjakt och framför allt ett större licensuttag i områden som Töllsjö där det finns ett högt rovdjurstryck.
Förutom åtgärder som snabbare beslut och större licensuttag belyser de även vikten av att ett fungerande samarbete både mellan organisationer och myndigheter.
- Dels hoppas jag LRFs kommungrupper i närliggande orter som Mark, Vårgårda, Alingsås och Borås kan samarbeta för att gemensamt påverka. Sedan hoppas jag vi kan få till ett bättre samarbete mellan andra organisationer och myndigheter. Vi har haft ett bra samarbete med Jägareförbundet som gjort ett jättejobb vi är otroligt tacksamma för. Likaså Bollebygds kommun som lyfte frågan under hösten 2023 i ett dialogsamtal med länsstyrelsen. Vi vill såklart uppnå samma goda samarbete med länsstyrelsen och andra organisationer och myndigheter.
Trots kommungruppens ifrågasättande av länsstyrelsens agerande är de också ytterst noga med att påpeka att man inte bör lägga all skuld för rovdjurshanteringen på länsstyrelsen.
- Även om det är länsstyrelsens ansvar och uppdrag tycker jag också det är väldigt viktigt att poängtera att de måste få rätt förutsättningar från politiken. Man skuldbelägger ofta länsstyrelsen för hur rovdjursfrågan hanteras, men för att de ska kunna ta rätt beslut måste de ha politiken i ryggen och ett samhällsklimat som tillåter besluten. Liksom jägare och bönder utsätts även länsstyrelsens personal för hot och trakasserier när de tagit beslut om exempelvis licensjakt. Gällande dessa förutsättningar finns mycket kvar att göra, avslutar representanten från LRF Bollebygds Kommungrupp.
Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28