Beredskap: Komponera festmenyn från andra hållet
2024-11-11
Beredskap och mat hör ihop, det har äntligen börjat nå ända upp till högsta nivå. Gislaveds kommungrupp är på bollen och presenterar en trerättersmiddag från bygden, som ger en bra känsla i magen på flera sätt. Och vi kan lära oss något viktigt av kocken, Gustav Arnell.
Det vankas finmiddag i Gislaved. Politiker, LRF-medlemmar och allmänhet bjuds till bords för att äta gott, och hela tillställningen är ett fint tillfälle för såväl proffs som glada hemmakockar att lära sig komponera en meny från ”rätt” håll. I stället för att fråga sig ”vad är jag sugen på”, blir det både roligare, mer hållbart och bättre ur ett beredskapsperspektiv om vi börjar fråga oss ”vad kan jag laga för gott av det som finns nu?”
– Det som jag tycker är roligast med att laga mat det är att man får en bunt råvaror och det är det man har att rätta sig efter, säger Gustav Arnell, kocken som ska skapa magi med lokala råvaror under festkvällen i Gislaved.
Inbjuden forskare
Till förrätt bjuds grönsakssoppa, kantarellmacka med Vrigstad hemost och till det Björksoda som dryck. Hela kvällen blir en hyllning till vad regionens producenter kan leverera, och som komplement blir det föreläsning och diskussion kring beredskap med bland annat Sigrid Agenäs, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, och Johan Nyman i regionstyrelsen.
Gustav Arnell slår ett slag för att längta. Att längta efter första sparrisen i maj eller jordgubbarna i juni. Det betyder inte att höstens festmåltid antingen behöver vara torftig eller importerad, det betyder bara att vi behöver veta mer om vad som finns i närheten och när det är som bäst. Till huvudrätt serveras småländsk lammstek med svartvinbärssky, småländska päror, rostade rovor, Henja grillost och Rudu cider till det. Arnell har haft kontakt med leverantörerna när han skulle komponera sin meny för kvällen.
– Jag gillar att ringa och fråga; vad har du för någonting? och då rättar jag mig efter det. I ett beredskapssammanhang tycker jag att det är alldeles lysande, vi får rätta oss efter det som finns, säger han.
Lokalkännedom
Vi kanske behöver veta lite mer om den som producerar vår mat helt enkelt? Lammsteken kommer från Gäddås utanför Burseryd. Där har Tomas Blomqvist 200 tackor, med lamning som startar efter nyår. Normalt levererar han till KLS men har sen en tid även en gårdsbutik som är öppen på söndagseftermiddagar och efter överenskommelse.
– Det har gått över förväntan måste jag säga, jag har fått slakta fler djur än jag hade räknat med dit, säger Tomas Blomqvist, som tar hjälp av Öströö Fårfarm i Halland med att slakta de djur som ska säljas hemma.
På menyn kan man också läsa att det kommer att serveras ”grönt från Granna Grönsaker”, och Granna Grönsaker det är lika med Therese Lindell som på 0,3 arrenderade ha mellan Hestra och Norra Unnaryd producerar grönsaker som under säsongen har levererats till mellan 60 och 70 familjer. Therese har bland annat utbildat sin inom småskalig grönsaksproduktion och självhushållning på Hjo folkhögskola, och har många tankar kring hur man på icke-traditionella sätt kan nå konsumenten och göra den delaktig i produktionen. Hon har till exempel erbjudit privatpersoner möjligheten att från juni till oktober prenumerera på en grönsakskasse veckovis. Hon har undersökt flera olika system, bland annat andelsjordbruk.
– Det lockade mig ganska mycket för att det inte bara är ett sätt att sälja sina grönsaker utan att det också har en högre ambition om att ställa om matsystemet på något sätt. Det lockar mig både att gå runt prissättningen, som sker på den globala marknaden, att det egentligen är konsumenten och bonden själv som bestämmer vad som är värt att odla och äta och vad det får kosta, men också att man genom det ger en ganska stor insyn och makt till sina andelsägare, säger hon.
Från Gislaved, för Gislaved
På den lilla yta Therese brukar samsas mellan 40 och 50 sorters grönsaker under en säsong, det blir ett intensivt jordbruk med serieodling och stallgödsel, hon använder inte bekämpningsmedel och sköter odlingen för hand. Therese var med i Gislaveds kommungrupps bildutställning Från Gislaved, för Gislaved tidigare i höstas och kommer att leverera bland annat pumpa och kål till middagen.
Som avslut på kvällen kommer det serveras päronkaka, honungskesella och Bergströms Rosata. Och med smaken av rosa äpplemust från Bankeryd på tungan kommer förhoppningsvis middagsgästerna gå hem mätta, nöjda och lite bättre rustade för att ta sig an framtiden.