Beredskap i fokus på Fröstorp 

Emil Karlsson visar sin nya biogasanläggning
Emil Karlsson visar sin nya biogasanläggning. Foto: Clara Hyltbäck.

Fröstorps Gård i Herrljunga kommun visade nyligen hur svenskt lantbruk kan vara både hållbart och robust. Genom att bjuda in lantbrukare, politiker och tjänstemän, delade de med sig av sina innovativa lösningar och inspirerade till framtidens hållbara jordbruk.

Fröstorps Gård i Herrljunga kommun visade häromveckan lantbrukare, politiker och tjänstemän hur svenskt lantbruk kan vara både hållbart och robust. Med sina 600 mjölkkor och 12 mjölkrobotar har gården investerat i en biogasanläggning som inte bara producerar energi utan även möjliggör ö-drift. Det innebär att gården kan vara självförsörjande på el, även vid strömavbrott. 

– Det här hade inte varit möjligt utan ett nära samarbete med vår elektriker, nätägare och det tyska företaget som levererade biogasanläggningen, berättar Emil på Fröstorp.  

Tillsammans har de skapat ett system som gör dem oberoende av det ordinarie elnätet. 

Biogas, nyckel till självförsörjning och miljönytta 

Den cirka 38 miljoner kronor stora investeringen, delvis finansierad av Klimatklivet, har flera fördelar. Förutom att minska gårdens sårbarhet bidrar anläggningen till att minska behovet av handelsgödsel med 17 ton per år och reducerar därmed både kostnader och miljöpåverkan. Gödselseparering och täckdikning är ytterligare åtgärder som sparar diesel och gör verksamheten mer hållbar. 

Beredskap för kris och krig 

På Fröstorps Gård är beredskap en del av verksamheten. Att säkra tillgången till reservdelar, kompetent arbetskraft och stabil internetuppkoppling är avgörande för att kunna upprätthålla produktionen under kris och något som man funderat på. 

– Det gäller att tänka långsiktigt och se till att man har lösningar för oförutsedda händelser, vi vill kunna fortsätta leverera mjölk, oavsett vad som händer, säger Emil. 

Inspiration för framtidens lantbruk 

Gården bjöd nyligen in lantbrukare, politiker och andra intresserade tillsammans med Hushållningssällskapet för att dela med sig av sina erfarenheter och visa hur teknik och samarbete kan stärka livsmedelsproduktionen i Sverige. Jordbruksverket fanns också på plats för att samla in kunskap.  

Fröstorps Gård är ett levande exempel på hur innovation och hållbarhet kan gå hand i hand för att möta framtidens utmaningar.