Behövs skyddsavstånd till blommande fältkanter?

Ester Sorri, 2016
Foto: Ester Sorri.

Svaret på det och mycket mer på temat; växtskydd bidrog LRFs branschexpert Anna Redner med, under Hushållningssällskapets Demodagar på Lilla Böslid i veckan.

Sverige har bra förutsättningar genom vårt klimat med kalla vintrar som minskar trycket från svampar och insekter i odlingen. Ett långsiktigt miljöarbete och tuffa miljöregler gör att svenska livsmedel håller hög klass, men både en och två undantag kring bevuxen eller blommande kantzon kunde redas ut under demodagen Hushållningssällskapet i Halland arrangerade den 1 oktober.

LRF engagemang för växtskydd

LRF Växtskydd arbetar målmedvetet för att alla producenter ska ha samma tillgång till effektiva och hållbara växtskydd. Det är avgörande att politiker och beslutsfattare styr ansvariga myndigheter mot att ta ett gemensamt ansvar för att den svenska odlingen ska ha tillgång till ett fungerande växtskydd. Beslutsfattarna måste agera utifrån odlarnas behov och säkerställa att svensk odling inte drabbas av nationella särregler som försvårar produktionen. LRF har återkommande möten med Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och branschorganisationen Svensk Växtskydd.

Forskning och innovation spelar en central roll i utvecklingen av både växtskyddsmedel och strategier. Detta är viktigt för att stärka produktionens konkurrenskraft och minimera miljörisker. LRF arbetar för att säkerställa att det finns tillgång till effektiva och ekonomiskt försvarbara metoder för att kontrollera växtskyddsproblem.

En viktig fråga som LRF arbetar med handlar om teknikutvecklingen.

- Vi måste se till att lagar och regler är anpassade till den nya tekniken, påpekar Anna Redner, branschexpert på Växtskydd hos LRF.

Nya krav om sprutjournalen

Från 1 januari 2026 inför nya regler om krav att föra sin sprutjournal elektroniskt för alla yrkesmässiga användare. Från LRFs sida är det angeläget att rapporteringen blir enkel, lätt och kompatibel med befintliga växtodlingsprogram. 

Läs mer om kravet på elektronisk journalföring på LRFs hemsida - Nya regler om elektroniska sprutjournaler