”Barnen styr så stor del av matkassen”
2023-11-09
Läsutmaning på lågstadiet, grisar på fritids och solrosodling till förmån för barncancerforskning. Gislaveds kommungrupp vänder sig till nästa generation.
– Det är uppenbart när vi har haft Bonde i butik att det är barnen som styr så stor del av matkassen, vad som hamnar i kundvagnen, säger Ida Rantonen, ordförande i Gislaveds kommungrupp.
Insikten har gjort att de har vänt sig till skolor och fritids för att ge kommunens barn kunskap om var all god mat egentligen kommer från. En medlem kläckte idén om att kombinera information om lantbruk och matproduktion med att främja läsning, och kommungruppens läsutmaning verkar ha passat som hand i handske på lågstadiet. Skolorna fick anmäla att de ville vara med och fick sen ett bokpaket med två böcker utskickat, båda med tema lantbruk men anpassade efter vilken årskurs det gällde.
– Det har fått jättefin genomslagskraft, så har de jobbat med bondetema nästan alla i en hel månad efteråt. Och så har vi blivit inbjudna till flera skolor som lite avslutning, de får träffa en bonde och ställa frågor.
För den som är nyfiken på vilka böcker som skickades ut så var det bland annat Min stora bok om bondgården, En dag som bonde och böcker ur serien Bonden Blom. En lärare berättar att under högläsningen har barnen fått färglägga bilder hämtade från bondeniskolan.se.
Under höstlovet anordnade kommungruppen för tredje året i rad en tävling som riktar sig till fritids. I år var temat ”Grisen på fritids”, och barnen har fått tänka ut hur det egentligen skulle vara om en gris hängde med dem på dagarna. Hur skulle grisen ens kunna pärla, den har ju klövar?! Alla grupper som skickar in ett bidrag vinner, och priset går verkligen inte av för hackor. En livs levande bonde, inklusive traktor, kommer till fritids och bjuder på bullar och mjölk.
En tredje satsning som riktar sig till barn har precis avslutats. Genom att odla solrosor har de samlat in drygt 15 000 kronor till Barncancerfonden.
Kommungruppen arbetar såklart även mot Gislaveds kommun, och under hösten och vintern är det flera områden som är aktuella.
En fråga är svinpesten, där man försöker få till ett möte för att arbeta proaktivt och få kommunen med på tåget. Vad händer om ASF kommer till Gislaved?
– De har ju inte alls förstått det allvarliga i den här situationen.
Kommunen har i sin tur initierat en dialog om krisberedskap. Det har tagits politiska beslut om att kommunens självförsörjningsgrad ska öka, och nu ska man sätta sig ner för att diskutera vad parterna kan hjälpas åt med och vad man behöver av varandra. Ett välkommet initiativ, här har kommungruppen identifierat flera kunskapsluckor som de kan hjälpa till att fylla.
– Vi får börja på väldigt låg nivå så får vi ta det därifrån, men bara det att de är med på banan är jätteroligt. Att de att de vill prata med oss, säger Ida Rantonen.
Styrelsen i Gislaveds kommungrupp är ett aktivt gäng som tillsammans med medlemmarna sprutar ur sig idéer och initiativ. Det är bara att lyfta på LRF-hatten!