Avskogningsförordningen skjuts upp 12 månader

EU:s avskogningsförordning ställer ökade krav på spårbarhet och dokumentation för svenska lantbrukare och skogsbrukare, något som dagens system inte är anpassade för. Kommissionen har därför föreslagit att förordningen skjuts upp, vilket LRF välkomnar. Nödvändiga förändringar måste vara på plats innan lagen träder i kraft.

Avskogningsförordning syftar till att förhindra avskogning och skogsförstörelse vid produktion, import och handel med sex specifika råvaror: nötkreatur, trä, gummi, kaffe, choklad och soja. Den tidigare timmerförordningen byts nu ut mot denna nya förordning.

Nya regler för produktion och handel

Förordningen innebär att produkter inte får säljas om de har orsakat avskogning eller skogsförstörelse. Produkterna ska också ha producerats enligt producentlandets lagstiftning och ha en förklaring på tillbehörig aktsamhet (FOTA) samt ett referensnummer ur en gemensam databas.

Hur reglerna ska fungera i praktiken

En statlig utredning håller på att undersöka hur förordningen ska fungera i praktiken och ska vara klar i början av 2025. LRF har två experter med i utredningen för att bevaka både jordbrukets och skogsbrukets behov och intressen. I de flesta fall bedömer vi att svenskt skogsbruk och nötköttsproduktion inte bidrar till avskogning eller skogsförstörelse, men det kan bli problem om skogsmark görs om till betesmark för nötkreatur.

Utmaningar med dokumentation och spårbarhet

Den nya förordningen innebär att medlemmar får ökade krav på dokumentation. Till exempel måste alla nötköttsproducenter skicka in en FOTA-rapport. Om förordningen bryts kan det leda till böter eller i värsta fall fängelse.

Förordningen ställer också stora krav på spårbarhet som inte passar de spårbarhetssystem som våra branscher har idag. Många länder, organisationer och företag har påpekat för kommissionen att kraven inte är möjliga att uppfylla i praktiken. Det gäller inte minst skogliga värdekedjor samt import av foderråvaror, till exempel oljepalm. Dessutom är de IT-system som kommissionen tänkt använda ännu inte färdiga.

Förslag om att skjuta upp införandet

Det är därför mycket välkommet att kommissionen meddelat att de vill skjuta fram införandet av avskogningsförordningen. Det är dock inte tillräckligt, lagtexten eller vägledningen måste också ändras för att vara praktiskt genomförbara. Rådet har godkänt en förlängning på 12 månader för införandet, och nu är det upp till EU-parlamentet att besluta samma sak. LRF och våra EU-organisationer, Copa Cogeca och CEPF, arbetar för att dessa ändringar ska vara på plats innan förordningen börjar gälla.