Avskogningsförordningen skapar oro för lantbrukare i Värmland
2025-04-24

Erik Gustavsson, lantbrukare och ordförande i Kils kommunavdelning, avverkade skog på sin fastighet 2022 för att bygga ett nytt stall till sina köttdjur och utöka betesmarkerna. Då tornade avskogningsförordningen upp sig i horisonten och nu vet han inte hur hårt den kommer att slå mot hans verksamhet. ”Det leder till oro och osäkerhet, suckar han”.
Osäkerhet kring avskogningsförordningen
På gården i Forsnor, utanför Kil står kor och kalvar och mumsar från det välfyllda foderbordet. Byggnaden som mäter 15x18 meter har plats för 35 kalvande kor. Bakom den breder betesmarken ut sig, som är, precis som stallet, även den förlagd på avverkad mark och i farozonen. Detta trots att Erik Gustavsson, innan han avverkade de 17 hektaren, kontaktade Länsstyrelsen och fick till sig att tillstånd inte behövdes.
– Det känns väldigt osäkert alltihop, att det skulle komma en sån här förordning var inget jag kände till när jag inledde den här omställningen, berättar han.

Avskogningsförordningen (EUDR)
Avskogningsförordningen (EUDR) börjar gälla den 30 december 2025 och syftet är att förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse runt om i världen. Som medlem i EU förbinder sig även Sverige att följa de regler som gäller.
– I ett land som Sverige blir det lite knepigt eftersom 2/3 av vårt land är skog och vi har för lite betesmark. Det slår fel, säger Martina Philip, regionalt sakkunnig LRF Väst.
Konsekvenser för nötköttsproduktion
Förordningen gör gällande nötköttsproduktion inte får bedrivas på avskogad mark vilket innebär att köttet inte får sättas på marknaden. Och det i en tid när Sverige behöver öka den inhemska produktionen, inte minst ur beredskapssynpunkt.
Det innebär också att skogen som avverkats i syfte att skapa betesmark eller en ny stallbyggnad inte heller får säljas. Och för att göra en svår situation svårare kommer förordningen, när den börjar tillämpas, gälla retroaktivt från årsskiftet 20/21.

Möjliga undantag och framtidshopp
Men det kanske ändå inte behöver vara nattsvart. Tillsynsmyndighet för förordningen är Skogsstyrelsen. Enligt dem är det tillåtet att bygga nytt stall på avskogad mark för köttproduktion om det är för att säkerställa djurens välbefinnande och för att följa djurskyddslagstiftningen.
– Skogsstyrelsen gör tolkningen, allafall just nu, att alla nya stall i Sverige uppfyller de kriterierna, säger Martina Philip.
Den tolkningen har även Erik Gustavsson gjort och bekymrar sig mer över den avskogade betesmarken även om han tror och hoppas att även det kommer att lösa sig.
– Skogsstyrelsen har listat ett antal undantag och jag hoppas att vi genom samråd ska kunna fortsätta beta arealen.
Han säger sig förstå syftet med förordningen men är rädd för att den kan ställa till det för honom som ung satsande lantbrukare.
– Vi uppmuntras att ställa om och det har jag gjort i helt egen regi. Och så kommer den här osäkerheten om vad som skulle kunna hända. Jag är tacksam att Skogsstyrelsen gör vad de kan för att underlätta för oss. I värsta fall får jag väl skaffa mig får istället - det ska ju vara okej. Det är inget jag vill dock, det är kor jag håller på med.
Mari Nälsén
regional kommunikatör LRF Väst
mari.nalsen@lrf.se
072-726 01 69