Att väcka ett sovande dikningsföretag

fältvandring diken

Att aktivera ett dikningsföretag kan vara en utmaning! Har man tur finns det någon markägare som har kvar dokumentation och kanske också känner till hur underhållet av diket har sett ut tidigare.

Niklas Dahl i Vireda delar med sig av arbetet i det dikningsföretag som han är delägare i. När de tio delägarna började diskutera behovet av underhåll visade det sig att kartorna och kostnadsfördelningslängden fanns hos en av markägarna. Då det inte fanns en aktiv styrelse fick man börja från början och startade en arbetsgrupp.

Niklas är en relativt ny markägare och har gått längs med hela diket för att få sig en uppfattning om hur det ser ut uppströms och nedströms.

Det visade sig inte vara helt lätt att hitta entreprenörer för rensningsarbetet vilket har lett till att man nu beslutat att göra det själva med vanliga grävmaskiner som finns inom dikningsföretaget. Det visar sig också bli halva priset mot att ta in det högsta anbudet. Hade diket varit bredare och/eller markerna runt mjukare skulle det krävas helt andra maskiner och då också vara ännu svårare att hitta entreprenörer.

Alla delägare har varit positiva till arbetet och har varit med på att rensningen ska utföras, även de som har marken utarrenderad. Att diket underhålls är helt markägarens ansvar och alla diskussioner har skett via markägare.

Inför rensningen har ordföranden varit i kontakt med länsstyrelsen. Man har inte fisk i dikningsföretaget men man ansluter till en sjö och där ska fiskevårdsföreningen kontaktas. En person från länsstyrelsen var med på första mötet och drog lite allmänt om gången för att aktivera dikningsföretag. Det underlättar att få hjälp redan från start, det är svårt att sitta som novis och veta var man ska börja.

Varför är det viktigt med ett aktivt dikningsföretag?

– Deltagarnas, respektive styrelsens uppgift är att bevaka samfällighetens intressen och styrelsen ska finnas som kontaktperson. Det är viktigt att reagera på förslag till t ex dimensionering av vägtrummor, placering av kraftledningsstolpar och anslutning av avlopps- eller dagvatten vid exploatering. Även ändrad markanvändning som skog eller våtmark istället för åker kan påverka anläggning, t ex genom att underhåll försvåras, säger Henrik Nyqvist, ledamot i regionstyrelsen för LRF Jönköpings län, med ansvar för vattenfrågor. 

Var hittar jag information om dikningsföretag i Jönköpings län?

Länsstyrelsen i Jönköping använder sig av karttjänsten Vattenarkiv: Hem - Vattenarkiv. Känner du till dikningsföretagets namn kan du söka upp det i ”Sök i lista” eller så kan du ta upp kartvyn ”Sök i karta”. Sidan är inte fullständig och det kan därför saknas information om status, styrelse och objekttyp. Alla ritningar med profiler och sektioner finns inscannade, vill du ta del av handlingarna med andelstalen finns de i Länsstyrelsens fysiska arkiv och behöver då beställas. Handlingarnas identitet/aktnummer/diarienummer anges som ett F-nummer tex F_0153. 

Viktigt att rapportera in styrelsen

För att aktivera företagets organisation behöver ni uppdatera listan över deltagare och anpassa kostnadsfördelnings längden efter nya förhållanden. Ibland kan detta hanteras genom överenskommelser men ibland behövs en så kallad omprövning av tillståndet. 

När dikningsföretaget är aktivt och en styrelse är på plats är det viktigt att också rapportera in den till Länsstyrelsen. En e-tjänst är på gång, tills den är klar kan man maila in information om företagets namn, vilka som sitter i styrelsen, ev protokoll från möte och kontaktuppgifter till jonkoping@lansstyrelsen.se, skriv Styrelse markavvattningsföretag i ämnesraden.

Dikningsföretaget har också ett ansvar att uppdatera uppgifterna vid ändringar.

Kontakt

E-post: vattenverksamhet.jonkoping@lansstyrelsen.se 
Telefon: 010-2236150

Ordlista

Dikningsföretag: Dikningsföretag är kopplat till en samfällighet, där markägare inom ett område sköter gemensamma diken, ledningar m.m. Det kan också kallas markavvattningsföretag, vattenavledningsföretag, invallningsföretag eller regleringsföretag, lite beroende på när och hur de kom till.

Kostnadsfördelningslängd: Reglerar hur kostnaderna för skötseln av diken och ledningar ska delas mellan markägarna som ingår, beroende på varje fastighets nytta av markavvattningen.

Var hittar jag mer information?

Här kan du läsa mer om markavvattning och dikesunderhåll. 
Vattenfrågor LRF Jönköpings län