Återupplivad driftsledarutbildning på Önnestadsgymnasiet – en framgång tack vare LRF

Anderas Paulsson

För några år sedan, efter långvarigt påverkansarbete och ett nära samarbete mellan LRF Skåne och LRF Ungdomen, återupptogs driftsledarutbildningen vid Önnestadsgymnasiet. En av de drivande krafterna bakom återupplivandet var Andreas Paulsson från Gärds Köpinge, som också själv genomgick utbildningen. Här delar han med sig av sin resa och reflekterar över utbildningens betydelse för den gröna näringen i Skåne.

Andreas genomförde driftsledarutbildningen under två vinterterminer, vintern 2022 och 2023. Programmet var indelat i två block: det första fokuserade på animalieproduktion, växtodling, ledarskap, kommunikation och lantbruksföretagande, inklusive lagar och regler. Det andra blocket behandlade ekonomi, redovisning, beskattning och bidragskalkyler.

- Lantbruksföretag handlar om stora kapital idag och vinstmarginalerna kunde varit större. Det är därför viktigt att räkna rätt, säger Andreas.

Nyttan av nätverk och flexibilitet

En stor fördel med utbildningen var möjligheten att knyta nya kontakter inom branschen. ”Man lär känna massa nya människor vilket man har stor nytta av. Alla som läste hade ett mål och det var att lära sig mer om ekonomi och jordbruk,” berättar Andreas. Han uppskattade också upplägget att läsa under vinterhalvåret, vilket gjorde det möjligt för honom att arbeta med växtodling på hemmagården under våren.

Behovet av driftsledarutbildning

Driftsledarutbildningen har tidigare funnits på Önnestadsgymnasiet, men lades ner efter att sista klassen gick ut 2016 på grund av för få sökande. SLU Alnarp tog de flesta studerande, men Andreas kände att Alnarp inte passade honom. Han märkte dock att det fanns en efterfrågan bland unga att återuppta utbildningen och tog kontakt med rektorn på Önnestad för att diskutera möjligheten.

- Jag började ringa till rektorn om hur det låg till och om de kunde starta den på nytt. Det fanns en klar efterfrågan bland yngre att läsa driftsledarutbildningen. Med hjälp av LRF Ungdomen lyckades vi dra i fler trådar och Önnestad hade tillräckligt med underlag för att dra igång utbildningen.”

Utbildningens betydelse och framtid

Trots att Andreas och hans klasskamrater var de första att gå den nya versionen av utbildningen, var kursplanen väl genomarbetad. ”Även om vi blev försökskaniner blev kursplanen väldigt bra. Jag fick ut det jag ville av utbildningen,” tillägger Andreas. Utbildningen var också värdefull för dem som planerade att ta över familjegårdar, då den gav nödvändiga kunskaper och färdigheter.

Även om utbildningen nu kommer att drivas av en annan aktör, fortsätter intresset att vara stort och det kommer fortfarande samtal från folk som vill gå utbildningen. Andreas avslutade sin utbildning med ett examensarbete där han upprättade en fullständig driftsplan för sin arbetsplats. ”Vi kände att vi kunde använda alla delar i driftsplanen,” säger han.

- Utan stödet från LRF Ungdomen och medarbetarna på LRF Skåne hade det inte blivit någon utbildning. Det är det som är bra med LRF, man får hjälp att kunna driva de frågor som man brinner för, och i det här fallet verkade det vara flera som brann för samma sak,” avslutar Andreas.