Återbesök vid översvämningarna runt Tämnaren: "många kunde börja odla"

Här var det vatten på båda sidor av vägen förra hösten.

Vi besökte åter området runt Tämnaren, för att se hur läget ser ut i dag, efter de svåra översvämningarna 2023.

Situationen runt Tämnaren har vi uppmärksammat tidigare, och förtroendevalda och personal har arbetat länge med frågan. Det är ett arbete som fortsätter och som del av det besökte vi tillsammans med Gun Ekman, ordförande för LRFs kommungrupp i Heby, området för att se hur det ser ut i dag.

Gun Ekman, ordförande i LRFs kommungrupp i Heby.

Vi utgick från Harbo och körde runt Tämnaren, tillbaka till några av de platser vi besökte före sommaren. Vattnet har onekligen runnit undan en hel del, även om en del ligger kvar här och där.

Vi frågade Gun Ekman vad som har hänt här sedan vi besökte området före sommaren.

– Vattnet rann undan på de flesta håll. Det var så att det märktes för varje dag på vissa ställen. Och sen i alla fall sjönk det undan så att det blev torrt nog för många så de kunde börja odla.

Mark i Harbo som var som en insjö förra året.

Gun berättar också att hon har haft kontakt med andra markägare, som inte var lika drabbade av översvämningarna, och de har ändå haft problem att odla och inte kommit upp i normal skörd.

Hur ser arbetat ut nu och framöver, undrar vi, för att förhindra något liknande att hända igen.

– Det fortskrider som så att kommunen har en person som jobbar med att försöka minska det här, när det blir såna här stora översvämningar, höga flöden. Och de har även haft en konsult som har att utröna att lägga våtmark längs med Tämnaren som ska kunna ta emot vatten. Men det har sina egna problem, vi har redan i dag mycket mygg här omkring.

– Vi har lämnat förslag på olika ställen att hålla vatten, våtmark alltså. Men vi vill inte släppa till någon form av åkermark, utan vi har föreslagit två sjöar som nästan är borta, och att man ska göra så vi kan reglera vattennivåerna i dem.

Mark som helt låg under vatten förra året, där det finns en del vatten kvar.

– Vi jobbar på med frågan och har fått till en jättebra dialog med Uppsalas länsstyrelse. I och med att det är de som är kontroll- och tillsynsmyndighet så kan vi på tidigare stadium diskutera med dem. För det måste finnas i samhället att vi kan göra undantag när det blir kris i klimat. Men jag vill också nämna Heby kommun som vi har ett bra samarbete med. Så nu har vi inkörsportar så att vi har de vi kan diskutera med och de som verkligen bestämmer det här på länsstyrelsen. Och sen har lantbrukarna även fått upp ögonen genom att de ser vad som kan hända om man inte sköter sina diken.

Gun ser alltså positivt på samarbetet med myndigheterna men uttrycker också en viss frustration.

– Vi har kanske inte har kommit så långt som vi skulle önska på olika håll i förberedelser. Men det förs nu en dialog och det finns en ökad medvetenhet bland alla aktörer, så vill jag sammanfatta det.

Albin Hidéns mark, som var till stor del under vatten.

Albin Hidén är lantbrukare i Harbo och drabbades svårt av översvämningarna 2023. När vi var på besök hos honom i maj i år stod stora delar av hans mark under vatten. Han kunde dock så mot slutet av juni och lyckades få till en hyfsad skörd.

– I dag är det bra med åkermarken. Den har tatt lite skada men åkern är bra efter reparerad invallning och andra åtgärder. Vi kom ut och sådde 18 juni tror jag och kunde ta hem en hyfsad skörd i alla fall. Allt var väl inte riktigt moget när vi tröskade. Det märktes att det har stått lite. Det var några veckor för sent.

– Vi lagade vallen och gjorde en hel del dikesunderhåll. Det gjorde att det ändå gick så bra som det gjorde.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Albin ändå är positivt inställd eftersom det kunde gått mycket värre för honom. Gun pekar på bra samarbete med myndigheter och att lokala LRF är med i viktiga sammanhang där framtiden diskuteras.

Vi fortsätter naturligtvis följa frågan genom förtroendevalda som Gun Ekman men också personal som arbetar med detta.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49