Äta bör man, annars dör man
2023-09-20
När man pratar om beredskap inför kris och krig måste man såklart också prata om tillgången till livsmedel. Hur tänkte Region Jämtland Härjedalen när de inte bjöd in livsmedelsproducenterna till sin Regiondag?
Kriget i Ukraina och dess vittomfattande konsekven ser har satt krisberedskap och försörjningsförmåga i centrum. Det gäller på europeisk, nationell men även på regional nivå.
Det är därför inte förvånande att den årligen åter kommande regiondagen i år har temat ”Regional utveckling i en föränderlig om värld”. Region Jämtland Härjedalen har sammanställt en dag med en rad intressanta föredrag där fokus ligger på militär upprustning och hur länet ska bli mer robust vid kris och krig. Bra så långt.
Vad som däremot är förvånande, när maten är en elementär del av beredskapen, är att varken mat eller matförsörjning nämns någonstans i programmet. Vid en verklig krissituation är tillgången på mat och vatten det absolut högst prioriterade. Och redan innan den verkliga krissituationen uppstår påverkas vi. Här märks detta genom högre matpriser, för låginkomst länder slår det brutalt gen om att västvärlden köper upp maten.
Eftersom det uppenbart här finns en insiktslucka kommer LRF Jämtland i samarbete med Torsta att den 8 december anordna en egen ”krisdag” där utgångspunkten är hållbar regional livsmedelsproduktion och försörjning i kristid. Vi måste göra allt för att upprätthålla och på längre sikt öka vår egen livsmedelsproduktion. Det gäller i hela Sverige och inte minst i norra Sverige och i Jämt land Härjedalen.
Äta bör man annars dör man. Det gäller för övrigt i såväl krig som fred.
Lars Ahlin, Ordförande LRF Jätmland
Anna Olofsson Frestadius, VD Torsta AB
Läs insändaren i Länstidningen Östersund