Arvid Hultin nominerad till priset Årets Ung Växtkraft 2024

Arvid Hultin

Arvid Hultin, fårbonde på Fåritaget i Norderåsen, är årets mottagare av Ung Växtkraftstipendiet. Priset på 10 000 kronor kommer delas ut av LRF Ungdomen Jämtland och Länsförsäkringar Jämtland på LRF Jämtlands regionstämma den 27 mars. Stipendiet går till unga framgångsrika företagare som är verksamma inom de gröna näringarna i länet.

Motiveringen till årets pristagare löd; Arvid Hultin har tillsammans med sin familj på kort tid förvandlat en mjölkgård till en framgångsrik fårgård med 300 tackor och 110 hektar åker- och betesmark. Hans förmåga att planera långsiktigt och hållbart i kombination med genomtänkta investeringar för framtiden har möjliggjort en satsning utan att äventyra gårdens ekonomiska stabilitet. Arvids engagemang och starka framtidstro syns i den innovativa omställningen som gården har genomgått, där trivsam boendemiljö, livskvalitet och arbetsmiljö går hand i hand. För sin inspirerande entreprenörsanda är Arvid en mycket värdig mottagare av priset Årets Ung Växtkraft 2024. Han är ett föredöme för unga lantbrukare och visar att med rätt inställning och support kan man skapa en hållbar och framgångsrik verksamhet.

Grattis till priset, hur känns det?

"Jo men det är kul, det är kul att bli uppmärksammad för att man gör någonting bra. Hemma blev alla väldigt överraskad och glada.”

Vad motiverar dig att fortsätta utveckla och förbättra gården?

"Vi är fortfarande i uppbyggnadsfasen och utvecklar gården för varje år. Motivationen är att se det växa och bli ett stabilt företag. Vi köpte gården och började från noll, det har varit mycket fram till nu och är en skaplig resa kvar.”

Arvid förklarar att de har gjort om gården från att vara byggd för mjölkkor till att bli en fårgård. "Mamma och pappa har en gård, som jag är uppvuxen på, där de hade lite får under min uppväxt. I takt jag och min bror blev äldre började vi prata generationsväxling och med det växte intresset att göra någonting på riktigt. Gården vi köpte var byggd för 70 mjölkande kor som vi gjort om för att passa en lammproduktion.”

Kan du berätta mer om de långsiktiga planerna för gården?

"Planerna är att fortsätta växa. I sommar ska vi bygga ett nytt fårhus och investera för att få en hållbarare vardag och bli ett mer attraktivt företag. Nu är det jag och min bror Hugo tillsammans med våra föräldrar som driver gården, ett delmål i tioårsplanen är att kunna anställa."

Vilka råd skulle du ge till andra unga lantbrukare som vill skapa en hållbar och framgångsrik verksamhet?

"Fundera på vad ni vill åstadkomma. Sätt upp en tioårsplan och var kompis med både penna, papper och Excel. Det finns mycket kunskap att hämta, så tveka inte att ringa och prata med andra i lantbrukare. Det är en öppen och kunskapstörstig bransch där folk gärna delar med sig."

Arvid betonar vikten av att inte vara rädd för att ta kontakt med andra lantbrukare. "Det finns så sjukt mycket kunskap, man behöver inte uppfinna hjulet varje gång. Det är bara att ringa och fråga."

Arvids resa är inspirerande. Hans engagemang och vilja att utveckla gården visar att hårt arbete lönar sig. Vi ser fram emot att följa hans fortsatta framgångar.