Årets regionstämma på Western Farm med temat "Framtidens brukande av skog och mark"

Jenny Karlsson fick fortsatt förtroende som ordförande för LRF Norrbotten.

Årets tema för LRF Norrbottens regionstämma på Western Farm i Boden var ”Framtidens brukande av skog och mark", vilket det även arrangerades en paneldialog om”. En motion och två ärenden behandlades.

LRF Norrbottens regionstämma 2025 hölls på Western Farm i Boden den 25 mars där 39 fullmäktige deltog.

Jenny Karlsson inledde årets regionstämma med att tala om framtidens brukande av skog och mark, som även var årets tema på stämman.
– Vad ska det då bli av framtidens brukande? Vi har EU som har sina mål, vi har Sverige som vill något och lokalt har vi alla markägare som brukar marken. Ett brukande som skapar sysselsättning och skattekronor, livnär industrierna och vidareförädlingen, skapar mat, träprodukter, landskap och klimatnytta. Men det finns de som inte vill att vi brukar alls, att vildmarken ska ta över, och vi har EU-förordningar som kräver att våtmarker ska restaureras. Det är inte i staden, och samhället som förändringen ska ske, det är på landsbygden, i skogen detta ska ske, sade Jenny och fortsatte. 

– Allt det här påverkar och förändrar vårt brukande. Vi ska ta ansvar för klimatförändringar, energibehov, beredskap, försvar och viltförvaltning. Vi vet vad vi gör idag, men vi behöver veta vad vi ska och kan göra framöver så att vår förvaltning är så bra att vi får nytta både i plånboken och i sinnet. Vi behöver en ny livsmedelsstrategi, CAP skogsvårdlag och stärkt ägande- och brukanderätt som möjliggörare. Vi behöver jobba vidare med påverkansarbetet i dessa frågor och även detta år påverka framtiden. Och framförallt: att vi kan förvalta så nästa generation får samma eller helst ännu bättre förutsättningar och möjligheter än vad vi har haft med våra sätt att bruka. För då – då kan vi stolt säga att vi har varit på jorden, avslutade Jenny till tonerna av låten ”En stund på jorden”, framförd av artisten Laleh.

Martin Moreus
Martin Moreaus talade både ur ett personligt och ur ett nationellt perspektiv.

Martin Moreus gästade stämman

Regionstämman gästades av Martin Moreaus från LRF Riksförbundsstyrelse som gav en omvärldsbevakning, talade om läget inom de gröna näringarna idag samt gjorde en koppling till den demokratiska grunden. Han citerade även Charles Dickens med det berömda citatet från ”A Tale of two cities”, ”Det var den bästa av tider, det var den värsta av tider”. Han talade både ur ett personligt och ur ett nationellt perspektiv.

– När jag ser utvecklingen i Sverige och världen så kan jag inte låta bli att fundera vad som ligger bakom. Konfliktnivåerna i världen har bara eskalerat. Och det var först när traktordäcken i Frankrike brann som politikerna där började lyssna, sade Martin.
Han pratade om bojkottningen av matbutiker i protest mot de höjda matpriserna. Om återställandet av våtmarker och artskyddsförordningen, om djurrättsaktivister som tillåtits terrorisera de gröna näringarna samt medias drev. 

– De höjda matpriserna är en kalkylerad effekt av den politik som bedrivs. Förr eller senare kommer de politiska trycket på prishöjningar att bli så kraftigt att det krävs en förändring, sade Martin och menade att det är tillsammans vi kan göra näringspolitiska framsteg. Det är bättre än att stå ensam, ensam är inte stark. Vi bör sansa oss och måste ta den demokratiska vägen.

Panelsamtal på LRF Norrbottens regionstämma
Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbottens regionstyrelse, Hans Winsa, jägmästare och skoglig doktor, Klara Jolanki från LRF ungdomens riksstyrelse, Jonas Eriksson, Norra skog, samt Johny Lantto, Sattajärvi koncessionssameby.

Paneldialog om framtidens brukande av skog och mark

På regionstämman arrangerades det även en dialogpanel om framtidens brukande av skog och mark. Medverkande var Jonas Eriksson, Norra skog, Johny Lantto, Sattajärvi koncessionssameby, Hans Winsa, jägmästare och skoglig doktor, Klara Jolanki från LRF ungdomens riksstyrelse samt Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbottens regionstyrelse. Karin Nolén, sakkunnig inom skog och vilt vid LRF Nord agerade moderator. 

Panellisterna diskuterade framtidens möjligheter och vilka förutsättningar som behövs för ett aktivt och lönsamt brukande. Under samtalet lyftes generationsväxlingar av fastigheter och verksamheter som en viktig insats. 
– Det finns idag ett minskat intresse bland unga generellt kring skogsägande. Många unga förflyttar sig från landet in till stan men jag hoppas att intresset bland unga ska förändras med tiden och att fler unga vill generationsväxla och att vi i framtiden kommer kunna se fler unga skogsägare, sade Klara Jolanki.

Jenny och Klara
Jenny Karlsson och Klara Jolanki som även tackades av för sin tid som ordförande i LRF Ungdomen Norrbotten.

Panelen samtalade också om huruvida framtidens skogsägare kommer att bruka skogen annorlunda och om hur en koncessionssameby kan arbeta för att möta klimatförändringar i framtiden samt om hur skogens användningsområden kommer vara i framtiden.  

Johny Lantto, Sattajärvi koncessionssameby lyfte problematiken kring renägandet och markägarperspektivet och berättade om upplägget kring koncessionsrenskötsel. 

– En utvärdering av koncessionerna sker i samband med den förnyade prövningen och länsstyrelsen, med stöd av lagen. Lagen i avvägningen ger möjlighet att pröva huruvida den lämnade koncession kan anses vara till övervägande nytta för orten (bygden). Denna koncessionsprövning borgar, i min mening, för respekt, helhetstänk och ödmjukhet i samspelet mellan olika intressen, sa Johny.

– Koncessionsrenskötsel i ett område ska prövas vart tionde år, om det inte fungerar så ska det upphöra. Det ska finnas en hänsyn och respekt till varandra näringarna emellan. Johny tyckte även att i stället för att försvaga koncessionsrenskötseln så skulle den behöva förstärkas.

Hans Winsa, jägmästare och skoglig doktor talade om kolkrediternas möjligheter och fallgropar ur ett markägarperspektiv. 
– Lösningen är inte att låta skogen stå, eftersom den på sikt slutar ta upp koldioxid, virket i skogen ska inte ses som ett lager. Att bygga lager är en återvändsgränd vi måste satsa på tillväxten. Skogsindustrin har fattat det att det är tillväxten som är det viktiga. Ska vi ha kolkrediter så måste det främja återväxten av skogen, menade Hans.

Jonas Eriksson från Norra Skog pratade om rätten att äga och bruka skog. Han hänvisade till skogsutredningen som just nu är superaktuell och hänvisade stämmodeltagarna att gå in och tycka till om de olika förslagen på Norra Skogs hemsida.

Panelen fick även en fråga om vad det anser om att större skogsbolag kommer och köper upp skog lokalt. Jenny Karlsson ansåg att det var en fråga som var svårbesvarad. 
– Men man behöver få äga skogen där man bor. Det finns en stor fara i att det lokala ägandet försvinner och att större investerare inte ser skogen i till exempel Kukkola på samma sätt som den unga skogsägaren ser på skogen, sade Jenny Karlsson.

Montionshantering
Josefin Lundberg, ledamot i LRF Norrbotten under pågående motionshantering.

Så gick det för motionerna

Under stämman behandlades en motion om kallkällor som inkommit från Gällivare-Jokkmokks kommunavdelning. Motionen lyfte att många av våra kallkällor som används till dricksvatten är oregistrerade, och att en inventering hade varit bra – inte minst för att skydda dem för framtiden. Stämman beslutade, i enlighet med regionstyrelsens motionssvar, att motionen ansågs besvarad. 

LRF Norrbottens regionstyrelse hade också själva skrivit två motioner som de föreslog stämman att skicka vidare till riksförbundsstämman. Eftersom regionstyrelsen saknar motionsrätt behandlades dessa under punkten ”Ärenden regionstyrelsen hänskjuter till stämman”.  Det första ärendet handlade om ett-årig miljöersättning för liten åker, det andra ärendet handlade om en höjning av kompensationsstödet. Stämman beslutade att uppdra till regionstyrelsen att utforma två motioner i enlighet med dessa skrivningar, och skicka dem till riksförbundsstämman.

Läs mer om motionerna och motionshanteringen här.

Presidiet
Presidiet: Maria Lindström, sekreterare, Hulda Wirsén, vice ordförande och Lowa Göransdotter, ordförande.

Jenny omvald till ordförande

Jenny Karlsson, Granån, fick fortsatt förtroende som ordförande i LRF Norrbottens regionstyrelse. Även regionstyrelsens ledamöter Josefin Lundberg, Svensbyn, Rolf Hjärtberg, Lovikka och Beatrice Ramnerö, Lillkorsträsk valdes om på nytt. Övriga i styrelsen som har ett år kvar av sin mandatperiod är Lisa Nilsson, Kukkola och Sven Danell, Nikkala.

Karl-Oskar
Karl-Oskar Isaksson mottog LRF Norrbottens och Swedbanks gröna företagarpris 2025 på 10 000 kronor.

Han fick årets gröna företagarpris

På stämman delades ett antal utmärkelser ut i vanlig ordning. Karl-Oskar Isaksson, Isakssons terrängtransporter fick LRF Norrbottens och Swedbanks gröna företagarpris 2025 på 10 000 kronor.

Motiveringen löd: ”Isakssons Terrängtransport i Överkalix har, i takt med skogsbrukets utveckling, vuxit till att bli ett av regionens största skogsmaskinföretag. Detta tack vare hög produktivitet och kvalitet samt noggranna investeringar. Karl-Oskar, som driver företaget, visar på god ledarskapsförmåga och lägger stor vikt vid god arbetsmiljö och rekrytering. Han har ett stort engagemang för framtidens maskinförare, bland annat genom att sitta med i programrådet och att ordna så att eleverna på Kalix naturbruksgymnasium får en givande och lärorik praktik i företaget. Detta gör honom och hans företag till ett föredöme för både nuvarande och framtida generationers skogsentreprenörer.”

Läs mer om Isakssons terrängtransporter här.

Tomas Nilsson mottog Årets silvernål.

Silvernålar

LRFs hedersutmärkelse Silvernålen delas årligen ut till personer som lokalt eller regionalt lagt ned ett omfattande och osjälviskt arbete i LRFs tjänst och därigenom gagnat de gröna näringarna. I år tilldelades Silvernålen till Tomas Nilsson, Töre-Bjumisträsk och Jenny Bucht, Norrfjärden.

Jenny Bucht
Jenny Bucht mottog en av årets silvernålar.

Aktivitetspriset

Årets aktivitetspris för 2024 års verksamhet inom LRF Norrbotten tilldelades Kalix kommungrupp för att de engagerat sina medlemmar med gemensam bondelunch och lantpub. De har även genomfört aktiviteter som skogsvandring, studiebesök på Billerud och fältbesöksdagar samt inte minst arbetat med renfrågan. Det var Victor Lundbäck, Tomas Nilsson, Elisabet Öberg och Magnus Karlsson från kommungruppen som var på plats och mottog utmärkelsen och aktivitetspriset på 2500 kronor.

Carin Kerttu, LRF Norrbottens utmärkelse Grönt hjärta
Carin Kerttu som inte närvarade på plats på regionstämman tilldelades ett grönt hjärta.

Carin Kerttu tilldelades ett Grönt hjärta

Under regionstämman delade regionstyrelsen även ut ett Grönt hjärta till Carin Kerttu, Kukkola som tyvärr inte var närvarande på plats. Grönt hjärta är en hedersam utmärkelse som tilldelas den som gjort en förtjänstfull insats. Carin Kerttu har varit engagerad och utfört ett hårt lobbyarbete för att få till en tank och bränslestation i Karungi som nu blivit verklighet.