Årets nötköttsföretagare i Stockholms län prisas för stalbygge genomsyrat av hållbarhet
2024-09-13
Emelie och Emil Jansson som driver Snåttsta gård i Vallentuna har utsetts till Årets nötköttsföretagare i Stockholms län. Temat för utmärkelsen är i år byggnation och de prisas för ett stallbygge som genomsyras av hållbarhet från start till mål. Från att ta tillvara virke från den egna skogen som blivit barkborreangripen, till ett färdigt system som är rationellt, lättskött och med en hög djurvälfärd.
- Det är alltid trevligt att få ett kvitto på att det man gör är bra, säger Emil Jansson om utmärkelsen.
Företaget föder upp cirka 90 djur till slakt per år, både mjölk- och köttrastjurar, och har omkring 300 hektar växtodling. 2022 byggde de ett ungnötsstall för 50 platser med djupströbädd, skrapgång och öppen långsida. Stallet är byggt i trä. Då de hade drabbats av granbarkborreangrepp var detta ett sätt att ta vara på det virke som gick att använda, så allt är byggt med virke från egen skog som de sågade hemma på gården.
Den grundläggande principen med bygget var att det skulle vara enkelt och att djuren skulle växa bra, vilket har införlivats bådadera. Emelies och Emils intention är att de ska kunna vara borta fyra dagar och endast leja bort en enklare tillsyn av djuren. Djuren har utöver fri tillgång på grovfoder även fri tillgång på kraftfoder via ett automatiskt utfodringssystem. Nu bygger Emelie och Emil även om en maskinhall enligt samma principer med plats för 80 djur.
För smittskyddets skull flyttar de inga djur inomgårds, utan systemet medger att djuren bor i samma box från att de kommer tills de åker. En öppen stallösning ger bra luft.
Vad är det bästa med ert jobb?
- Friheten att kunna bestämma över sin tid och se djur och växter växa.
Vad har ni för framtidsplaner?
- Förhoppningsvis kan vi bygga ett stall till för ungnöt.
Vilka är era bästa tips för en lönsam och hållbar nötköttsproduktion?
- God djurhälsa och bra stallmiljö. Fri tillgång på vallfoder och spannmål så djuren äter så mycket de vill och växer fort, det är bra både för miljö och företaget.
Emelie och Emil Jansson är nominerade av LRF Mälardalen och Sveriges Nötköttsproducenter i regionen till den rikstäckande tävlingen om utmärkelsen Årets nötköttsföretagare.
Årets nötköttsföretagare utses av LRF och Sveriges Nötköttsproducenter. Riksvinnaren utses på Köttriksdagen den 21 november i Sundsvall. Priset är ett sätt att uppmärksamma nötköttsuppfödare runt om i Sverige som arbetar intensivt med att förbättra sin produktion med ökad djurhälsa och djurvälfärd.
Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12
Emil Jansson
Emelie Jansson med en av döttrarna
LRF Mälardalens ordförande Tomas Olsson överlämnade utmärkelsen