Arbetet med renbetesskador på åkermark går framåt

Renar

LRF Norrbottens regionstyrelse har under året haft två bra möten med Naturresurs- och rennäringsenheten på Länsstyrelsen. Det känns hoppfullt och viljan att komma till rätta med renbetesskador finns. På båda mötena deltog representant från Landsbygdsenheten och bidrog med värdefull kunskap om lantbruket i länet utifrån ett myndighetsperspektivet.

Bakgrunden till mötena är den motion som inkom till regionsstämman i mars 2024 från Kalix lokalavdelning. I motionen lyfter lokalavdelningen svårighet och oklarhet kring kontakt med Länsstyrelsen om att fullfölja sitt uppdrag gällande koncessionsrenskötseln. Medlemmarna i Kalix lokalavdelning är drabbade av återkommande skador av ren på åkermark vilket resulterat i stora och onödiga kostnader som påverkar den lokala livsmedelsproduktionen. Trots genomförda möten med Länsstyrelsen så har lokalavdelningen bara fått löften om att det ska tas tag i men inte sett något resultat varvid de med sin motion ville ha hjälp från LRF Norrbottens regionstyrelsen.

Möten med alla koncessionssamebyar

Första mötet mellan Regionstyrelsen och Länsstyrelsen inträffade redan i mars och det andra mötet skedde nu i oktober. På det andra mötet var det tydligt att Länsstyrelsen tagit till sig av det som diskuterades på första mötet. Länsstyrelsen kunde redovisa flera bra aktiviteter under perioden mellan mötena. Bland annat har det arrangerats en träff med alla koncessionssamebyar där Ove Karlsson, fd landsbygdsdirektör, informerat om de stora kostnaderna som renbetesskador orsakar per hektar åkermark. 
–  Det blev en ögonöppnare för många som deltog på mötet. På samma möte tydliggjordes även att det är 30 renar per hushåll som är tillåtet och att de kommer att genomföras kontroller om antalet renar stämmer. Dessutom förankrades frågan om att ordna samråd med markägare och samebyn inför varje säsong för att underlätta samarbetet näringarna emellan, berättar Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbottens regionstyrelse.

Det har även arrangerats många andra bra möten som bidragit till ökad dialog mellan koncessionssamebyar och markägare. Vilket bidragit till bättre samförstånd mellan näringarna och då har man med ett enkelt telefonsamtal kunnat lösa problem.

Jenny Karlsson. Foto: Viveka Österman
Jenny Karlsson. Foto: Viveka Österman

Skadeinventering av renbetesskador

I slutet av november kommer samrådsmöten mellan lantbrukare och Kalix- respektive Korju koncessionssameby att genomföras. På dessa möten kommer även LRF Norrbottens regionstyrelse att delta, liksom Länsstyrelsen med Landsbygdsenheten och Naturresurs- och Rennäringsenheten. Syftet med mötena är att öka dialogen, underlätta vid flytt av renar och få ökad förståelse för varandras näringar.
–  Länsstyrelsen kommer även ta fram en process för hur skadeinventering av renbetesskador ska gå till, vilket känns väldigt hoppfullt, berättar Jenny Karlsson.