Användningen av Y-vik dubbleras

Enligt Växa är försäljningen under första halvåret 2023 av Y-vikdoser nästan lika hög som under helåret 2022.

Allt fler upptäcker och nyttjar potentialen i sorterad köttrassemin. Nedan ges en kort rapport från Johanna Bengtsson, Produktansvarig Kött Avel på Växa:

Köttrassemineringarna med könssorterad sperma ökar kraftigt. Det är framförallt Y-vikdoser som ökar. Det är doser som är sorterade för att ge en tjurkalv, där utfallet ligger på ca 90 procent. De könssorterade doserna är något dyrare än de konventionella, men i de fall där könet på kalven verkligen har betydelse, praktiskt eller ekonomiskt, så är det en merkostnad som lätt betalar sig. Till exempel kan merbetalningen från slakterierna skilja så mycket som 500 kronor mellan en tjur- och kvigkalv av tung köttras. Det i sin tur baseras på efterfrågan och den högre slaktkroppstillväxt som en tjur har jämfört med en kviga. Men det kan också finnas fall där en kvigkalv är att föredra om det rör sig om en betesbaserad nötköttsproduktion och då finns också X-vik att tillgå.

X-vikdoserna är könssorterade för att ge en kvigkalv. Genom att använda sig av NBDI, som är avelsvärden för kött på mjölk jämförbara mellan köttraser, tillsammans med könssorterade doser finns stora möjligheter att producera de kalvar som bäst passar gårdens förutsättningar och därmed ger högst lönsamhet. Antingen i den egna uppfödningen eller att producera en kalv som marknaden efterfrågar.

Enligt Växa är försäljningen under första halvåret 2023 av Y-vikdoser nästan lika hög som under helåret 2022!