Äntligen beslut om referenslaboratorium

Marcus Söderlind
Marcus Söderlind

Äntligen kan Sverige snabbt få svar om det upptäcks nya växtskadegörare i Sverige. Växtskadegörare kan snabbt spridas och orsakar stora problem för svensk livsmedelsproduktion om de inte bekämpas och utrotas. I takt med klimatförändringar ökar problemen med växtskadegörare.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025 att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tilldelas medel för att påbörja inrättandet av referenslaboratorium för diagnos av växtskadegörare. Ett glädjande besked för hela den gröna näringen där LRF som drivit frågan under lång tid. 

- Vi är mycket nöjda att det äntligen kommer på plats. Att snabbt kunna diagnostisera är viktigt för att kunna sätta in åtgärder så tidigt som möjligt säger Marcus Söderlind ordförande för LRF Trädgård/ledamot i LRFs förbundsstyrelse.

Regeringen avsätter medel för ett referenslaboratorium i Sverige, varför är det viktigt?

Sverige har inte haft något nationellt referenslaboratorium för växtskadegörare, som det enda landet inom EU, prover har istället fått skickas utomlands vilket medfört en osäkerhet i diagnostik samt att det tagit längre tid än önskat att få svar. Ett nationellt labb ger en större säkerhet i att få fram snabba svar. Vilket i sin tur leder till snabba åtgärder och förhoppningsvis en begränsad spridning av växtskadegörare. Nu påbörjas referenslaboratorium för diagnos av växtskadegörare, bland annat för att möta höjda EU-krav på kontroll av karantänskadegörare. Detta är något som LRF med LRF Trädgård och LRF Växtodling arbetat för att få till.

Vad blir den största skillnaden för LRFs medlemmar?

Inrättandet av ett referenslaboratorium för växtskadegörare ger en trygghet i att snabbt kunna få besked om vilken typ av skadegörare det handlar om. Ska åtgärder sättas in behöver det göras så snart som möjligt.

Hur har LRF drivit frågan?

LRF deltog i diagnosutredningen hösten 2020. I utredningen lyftes vikten av ett referenslaboratorium och ett förslag var att utse SVA till officiellt laboratorium i Sverige. Något som LRF med dess branschavdelningar LRF Trädgård och LRF Växtodling har ställt sig bakom.

LRF har lyft och påpekat behovet upprepade gånger sedan dess. Att det nu finns avsatta medel är en stor framgång för hela den gröna näringen.

Bakgrund

Den 1 juli 2022 trädde Växtskyddslagstiftningen i kraft. Lagstiftningen omfattar numera växtskadegörare vilket i sin tur medför högre och mer specificerade krav på växtskyddslaboratorier.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025 att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tilldelas 3 miljoner kronor 2025, 10 miljoner kronor 2026 och 16 miljoner kronor 2027 för att påbörja inrättandet.

Läs mer

Karantänskadegörare - Jordbruksverket.se

Ökad beredskap för nya växtskadegörare till följd av klimatförändringar - Regeringen.se