Krönika: Annelie Almérus

Annelie Almérus, ledamot LRF Östergötlands styrelse.

Annelie Almérus i regionstyrelsen skriver i sin krönika om exploatering av åkermark och Jordbruksverkets regeringsuppdrag

Frågan om exploatering av åkermark har diskuterats under många år. Sällan, eller aldrig, ställer sig någon upp i debatten och argumenterar för exploatering av åkermark. Alla verkar vara överens om att åkermark är skyddsvärd. Ändå tas åkermark i anspråk för bostadsbyggnation eller industrietableringar år efter år efter år. Lagen som ska skydda åkermarken syns vara tandlös. Den är bara skarp när någon enskild markägare vill bygga nåt litet. Då är det tvärstopp. När en kommun däremot tar många hektar i anspråk för utveckling av bostadsområden och annat då är det tyst. Lagen rundas. Inte ens Länsstyrelsen, som ju är den myndighet som ska tillse att lagen följs, protesterar mot planerna i särskilt stor utsträckning.  

I detta nu sitter Jordbruksverket med ett rykande färskt regeringsuppdrag. ”Uppdrag att analysera behovet av och möjligheterna att stärka skyddet av jordbruks­mark och att analysera om livsmedels­produktion eller biologisk mångfald bör främjas ytterligare i samband med att mark används för solcellsparker.” Senast den 29:e november ska Jordbruksverket inkomma med en delredovisning till regeringen. Slutredovisningen ska vara klar först i mars 2025. Utdrag ur regeringsuppdraget: ”Jordbruksverket ska lämna en analys av konsekvenserna för livsmedelsförsörjningen och jordbrukets konkurrenskraft om inte skyddet för jordbruksmark stärks. Analysen ska utgöra en fördjupning avseende behovet av skydd av jordbruksmark mot exploatering beaktat omvärldsläget och totalförsvarets övriga behov, exempelvis elproduktion. Den ska utgöra ett kompletterande kunskapsunderlag när det gäller frågan om jordbruksmark som nationellt territoriellt anspråk alternativt som riksintresse. Analysen ska också redogöra för hur det nuvarande skyddet för jordbruksmark i 3 kap. 4 § miljöbalken fungerar.”  

Det är inte första gången Jordbruksverket får i uppdrag att analysera behovet av skydd av åkermark. Det ska bli intressant att se om de denna gång kan förmå regeringen att stärka lagen om skydd av åkermark och hindra kommunernas planer på att exploatera ytterligare åkermark. Önskvärt vore förstås också att lagen skrivs om så att enskilda markägare ändå kan nyttja sin mark såsom man själv vill trots ett hårt skydd mot större exploateringar.