Anette Lykke Lundberg: Prisbelönt filmskapare tilldelas Per Lindekrantz stipendium

2024, Clara Hyltbäck
Anette Lykke Lundberg tar emot Per Lindekrantz-stipendium av Martin Gustavsson, LRF Västra Götaland. Foto: Clara Hyltbäck.

LRF Västra Götaland har med stolthet tilldelat årets Per Lindekrantz-stipendium till Anette Lykke Lundberg från Forshem. Anette har blivit hedrad för sitt engagerade arbete inom filmproduktion, vilket har gett en djupare insikt och förståelse för landsbygdens kultur och det hårda arbete som dess invånare utför. 

Stolt och tacksam pristagare 

- Jag är så klart jätteglad att jag fått detta pris. Jag vill också säga att jag inte gjort detta själv utan alla som varit med under resans gång är värda detta pris. Jag är väldigt stolt och extra stolt är jag att jag fått det från LRF som representerar lantbrukarna och landsbygden säger Anette Lykke Lundberg. 

Filmer som lyfter lantbrukarnas hårda arbete

Med sina filmer strävar Anette efter att visa det hårda arbete som resulterat i biologisk mångfald. Hon har producerat flera filmer som belyser lantbrukarnas avgörande roll i att upprätthålla och utveckla denna mångfald, som ett exempel kan nämnas "Mandelblom, kattfot och blå viol". I den filmen lyfter hon fram en mjölkbonde från Husaby och en dikalvsbonde som har betande kor på Onsö. 

- I Skaraborg har vi en fantastisk biologisk mångfald, men den kommer inte av sig själv, utan den finns till tack vare betande djur och bonden arbete under hundratals år, men det är viktigt att landsbygden inte framställs som något musealt, säger hon. 

Prisöverlämning och beröm

Martin Gustavsson från LRF Västra Götaland uttryckte sin glädje över att få överlämna priset till Anette Lykke Lundberg. 

- Det är oerhört roligt att få dela ut detta stipendium till Anette. Hon är en värdig pristagare och vi hoppas så klart att hon vill fortsätta att berätta om lantbrukarnas roll för den biologiska mångfalden säger han. 

Filmernas betydelse och publik 

- Anette Lykke Lundbergs filmer har nått en stor och bred publik när de har visats av Sveriges Television. De som ser filmerna får med utgångspunkt i kulturlandskapet möta yrkesverksamma inom småskaligt lantbruk. Filmernas innehåll förmedlar bildningskunskap om landsbygdens kultur och människors hårda arbete, avslutar Martin Gustavsson. 

Motivering  

Per Lindekrantz kulturpris 2024 till Anette Lycke Lundberg från Forshem för hennes filmproduktion som bidrar till kunskap och förståelse för landsbygdskulturen och människors slit. 

Mer om Per Lindekrantz kan du läsa här: https://www.lrf.se/nyheter/nominering-per-lindekrantz-pris-2024-for-framjande-av-kulturliv/