Krönika: Andreas Nypelius

Andreas Nypelius regionordförande Gotland
Andreas Nypelius. Foto: Carolina Fransson

Andreas Nypelius, regionordförande LRF Gotland, skriver i sin krönika om förväntningar och bra att tänka på som lantbrukare kring beredskapsfrågorna.

Vad är beredskap och för vem? För oss som företagare handlar beredskap om att motstå störningar i vår verksamhet, till exempel i form av störningar som att båten blåser inne, hamnar på tvären i någon kanal eller att krig i världen stör våra försörjningskedjor. För samhället handlar det kanske mer om totalförsvaret och, i värsta fall, samhället ska klara sig i krig.  

Vad kan vi som lantbrukare eller livsmedelsproducenter förvänta oss för stöd i dessa fall? Vad förväntar sig samhället av oss? Det korta svaret är att samhället förväntar sig allt och ger ganska lite. Stöd skulle kunna ske genom att prioriteras i energiförsörjning av el och bränsle, men det i konkurrens med andra samhällsviktiga verksamheter. Förväntningen på oss som företagare är “ansvarsprincipen” - ansvarar du för en verksamhet i fredstid gör du det också i kris eller krig. 

Men är detta rimligt? Naturligtvis inte och en bra start för att samhället tar större ansvar är det nya investeringsstödet, men det krävs mer. För att förbättra beredskapen för branschen är det viktigaste ökad lönsamhet som skapar investeringsutrymme och produktionsökningar, men det är också viktigt att minska sårbarheten genom förutsättningar för mer inhemskt producerade insatsvaror. 

Men innan allt detta kanske kommer på plats - kan vi inte göra något på gårdsnivå då? Klart vi kan. Börja med att bara tänka över olika scenarion för era verksamheter och hur ni skulle hantera det. Till exempel, vad gör ni om ni bara får 50 procent av insatsvarorna i 90 dagar framåt? Eller vad tar slut först om gården är helt avskuren i en vecka? Att bara ha tänkt igenom detta har förbättrat er beredskap utan att det kostat pengar och det kan hjälpa företaget om det händer andra förutsatta händelser också. 

Så börja med er egen beredskap i det lilla och tänk inte för stort. Att bygga en beredskap handlar också om att kunna möta oförutsedda händelser i vardagen.

Andreas Nypelius
Regionordförande LRF Gotland