Andreas Larsson utvecklar attraktiva tomter vid Fryken

andreas larsson
Andreas Larsson, Bada såg potenial som ingen annan såg. Foto: Mari Nälsén.

När ett skogsskifte intill Fryken blev till salu såg Andreas Larsson, från Bada och kompanjonen Tord Andersen en potential som ingen annan såg. En möjlighet att utveckla sin hembygd genom att erbjuda attraktiva tomter med bästa läge vid sjön.

Det har gått över tio år sedan Andreas Larsson köpte skogsskiftet intill Fryken av en släkting. Idag är skogen avverkad, vägar är byggda, el och vatten framdraget till 20 tomter. Två hus är klara och inflyttade, ett nästan klart och ett fjärde ska påbörjas.  

Tomterna ligger i två rader och raden närmast Fryken har av uppenbara skäl varit populärast. Där finns bara en tomt kvar till försäljning och Andreas Larsson tror att den kommer att vara såld innan årets slut.  

– Det är läget som gör att vi lyckats sälja tomterna trots lågkonjunktur, höga materialkostnader, ränteläget och höga elpriser, säger Andreas Larsson.  

Utmaningar och lösningar  

När de påbörjade den här resan var läget ett helt annat. Det var fred i Europa och räntorna var låga vilket gjorde att många fler hade ekonomi att både köpa och bygga. I skogsskiftet han köpte såg Andreas Larsson potentialen att stycka av och sälja tomter. Men han hindrades av strandskyddet. 

– Hade det inte varit strandskyddat område hade det säkert redan varit bebyggt, tror han.  

Lösningen blev att fråga Torsby kommun om de skulle vilja peka ut området som ett så kallat LIS-område (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen). På den tiden fanns inga LIS-områden i Torsby men visst var kommunen villig att titta på det.  

– Jag kände redan från början att Torsby kommun var positiva och stöttande till mitt projekt, berättar han. 

andreas larsson strandtomt
Foto: Mari Nälsén.

Framgång trots utmaningar  

I området fanns en sommarstuga omgiven med storskog så tät att vattnet inte gick att se. Den sommarstugeägaren var den första Andreas Larsson frågade vad han tyckte om projektet.  

– Han var bara positiv till att bli av med skogen runt stugan, få grannar och utsikt över Fryken.  

För projektet behövdes mer mark och det löstes med att avtal med Bergvik Skog som då ägde angränsande mark. Sedan kunde planritningarna lämnas in till kommunen med en begäran om LIS-område.  

– Sedan gick det snabbt att få ett positivt planbesked. 

Men att ta fram en LIS-plan som ger undantag för strandskyddet är inte gjort i en handvändning.  

– Det tog ett par, tre år med alla utredningar och det var inte förrän sent 2022 som Andreas kunde påbörja sin planering inför hur området skulle se ut.  

– Det innebar ju att vi hade haft en pandemi och ett krig i Europa vilket ledde till dyrare material och högre räntor, säger Andreas Larsson.  

Han erkänner att han hann bli ganska orolig.  

– Vi kom ut helt fel.  

Men han hade inte behövt vara särskilt orolig. Redan nu är 14 sålda, trots lågkonjunktur.   

– Det säger väl något om läget, konstaterar Andreas Larsson.  

Området kommer att ha både fritidshus och året-runt-bostäder.  

– De som bygger för att bo året runt är främst personer som är från trakten medan det är en hel del tyskar och norrmän som köpt för att bygga fritidshus. Många av dem har redan fritidshus i trakten men vill ha något nyare.  

Andreas Larsson är nöjd med projektet och framför allt med den stöttning han fått av Torsby kommun.  

– Det har varit ett positivt projekt, tycker han. Att få vara med och utveckla bygden där man bor ger mycket.  

Han driver till vardags en byggfirma men har också en mindre slaktsvinsproduktion med spannmålsodling. Sedan några år tillbaka äger han också Bada herrgård där han har en dikobesättning med Highland cattle, främst för att hålla markerna öppna. Herrgården har gårdsbutik och café under högsäsong och drivs av Andreas Larssons sambo Angelica Kjellberg.  


Mari Nälsén
regional kommunikatör LRF Väst
mari.nalsen@lrf.se  
072-726 01 69

 

Andreas har en dikobesättning med Highland cattle, främst för att hålla markerna öppna. Foto: Mari Nälsén.