Anders-Jons gård i Järvsö är Årets nötköttsföretagare i Gävleborg
2024-09-12
Olle Johansson och Kerstin Björklin med sonen Fredrik Björklin som driver Anders-Jons gård i Järvsö har utsetts till Årets nötköttsföretagare i Gävleborg. De prisas för sitt sätt att utveckla sin nötköttsproduktion för framtiden genom stort fokus på god djurhälsa.
- Vi är väldigt stolta över att bli uppmärksammade för vårt arbete, säger Olle, Kerstin och Fredrik.
Olle och Kerstin startade sin köttproduktion i liten skala 1991 vid sidan av sina ordinarie arbeten. Sonen Fredrik gick en utbildning i driftledarskap i lantbruk och när hans intresse för lantbruk och köttproduktion växte beslutade familjen att köpa granngården när tillfälle gavs 2020 för att både Olle och Fredrik skulle kunna arbeta heltid på gården med en utökad köttproduktion. I dag slaktar man cirka 240 djur per år, det görs i Delsbo när djuren är 14 till 17 månader gamla. Det innebär lokalproducerat och lokalt slaktat kött av djur som till största delen fötts upp på foder från den egna gården. Gården har 300 slaktungnöt, 40 dikor och tre avelstjurar och man brukar 290 hektar åker, varav 102 hektar är vall och 47 hektar är betesmark. Till gården hör också 200 hektar skog.
Vad är det bästa med ert jobb?
- Närheten till djur och natur och att alla dagar är olika, säger Olle Johansson.
Vad har ni för framtidsplaner?
- Att bygga något nytt stall som är mer lättarbetat, säger Fredrik Björklin.
- Det är viktigt i en så arbetskrävande näring att på ett positivt sätt kunna intressera ungdomar att satsa på utbildning och se möjligheter i en framtid som lantbrukare, och det har man lyckats med på Anders-Jons gård, säger LRF Gävleborgs ordförande Lotta Zetterlund, som överlämnade utmärkelsen till Olle, Kerstin och Fredrik.
Olles, Kerstins och Fredriks bästa tips för en lönsam och hållbar nötköttsproduktion
- Köp välväxta kalvar.
- Analysera fodret, gör en foderstat och ta hjälp av rådgivning.
- Var noggrann med allt i din produktion, det är den du ska leva av. Djuren går alltid först.
- Ha en tät dialog med vänner i branschen.
Vilka driver Anders-Jons gård?
Olle: Utbildad och har jobbat inom industri, lagar allt som går sönder, sköter djur och växtodling, jagar småvilt med hunden.
Fredrik: Gick industriprogrammet på gymnasiet, jobbat inom industri, utbildat sig till driftsledare lantbruk, sköter djur och växtodling, åker gärna snöskoter.
Kerstin: Jobbar 80 procent utanför gården, sköter djur och bokföring.
Fakta Anders-Jons gård
- Gården är Olles släktgård, hans föräldrar hade mjölkproduktion.
- 1991 tog Olle och Kerstin över gården och bedrev köttproduktion i liten skala. Båda arbetade heltid utanför gården.
- 1994 byggdes ladugården om till spaltstall med 60 platser.
- 2000 utökades köttproduktionen med djupströbädd 36 platser. Olle jobbade hemma sommarhalvåret.
- 2006 köptes 14 köttraskvigkalvar.
- 2008 föds de första köttraskalvarna, 14 stycken. Korna blir fler för varje år och i dagsläget har gården 40 köttraskor (simmental, charolais, angus, limosin, hereford i olika korsningar).
- 2020 köptes granngården, tre olika stall med totalt 210 platser. Olle arbetar heltid på gården, Fredrik studerar till driftsledare och arbetar deltid.
- Gården består idag av fem olika stallar, liggbås, två stall med spaltboxar, djupströbädd och mottagningsstall med ströbädd.
- 290 hektar åker brukas (42 ha ägd, 248 ha arrende) varav 102 ha vall, 90 ha korn, 29 ha vete, 22 ha grönfoder och 47 ha bete. Till gården hör också 200 ha skog.
- Gården har 300 slaktungnöt, 40 dikor och tre avelstjurar. Man köper in 200 mjölkraskalvar, 30 köttraskalvar samt har 40 egna köttraskalvar per år.
- 240 djur slaktas per år.
Anders-Jons gård är nominerade av LRF Gävleborg och Sveriges Nötköttsproducenter i regionen till den rikstäckande tävlingen om utmärkelsen Årets nötköttsföretagare.
Årets nötköttsföretagare utses av LRF och Sveriges Nötköttsproducenter. Riksvinnaren utses på Köttriksdagen den 21 november i Sundsvall. Priset är ett sätt att uppmärksamma nötköttsuppfödare runt om i Sverige som arbetar intensivt med att förbättra sin produktion med ökad djurhälsa och djurvälfärd.
Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12
Olle Johansson och Kerstin Björklin
Fredrik Björklin