Allvarliga misstag vid ledningsdragning – Viktiga tips för markägare

Yrberg, 2024
Lars Andersson. Foto: Yrberg.

Lars Andersson, ordförande för LRFs kommungrupp i Bollebygd var ute i skogen och upptäckte en ovanlig dragning av några ledningar här i Västra Götaland.

Hallå där Lars Andersson ordförande för LRFs kommungrupp i Bollebygd, du rör dig till vardags mycket i skog och mark i ditt arbete som skogsbruksplanläggare och du sprang på en minst sagt annorlunda dragning av några ledningar här i Västra Götaland. 

 - Ja det stämmer, här är ett fotografi jag tog som visar att vissa av dem som gräver ner nya ledningar inte är speciellt begåvade.  Så här dumt lägger de ledningar intill vägtrumma på en enskild väg. En lösning av ledningsläggarna som vållar stora problem. Dels bromsar det vattnet vilket kan vålla översvämningar och skador på vägbank om vattnet ska hitta andra vägar, och kanske spolar bort vägen, eller översvämmar skog eller åker. Därtill hindrar kablarna rensning, samt att skräp kan fastna i trummorna. 

Lars Andersson, 2024
Ovanlig dragning av ledningar. Foto: Lars Andersson.

 Du stannade inte bara vid att ta ett fotografi, vad gjorde du mer? 

- Jag uppmärksammade markägare, som kontaktat kraftbolag och entreprenörer gällande deras grova misstag samt att jag skickade bilden vidare till LRF och jag hoppas att vi tar detta vidare som ett avskräckande exempel. 
 
Du har en uppmaning till markägarna, vad är den? 

- Att alltid kolla noga var olika bolag gräver och att det stämmer med vad man kommit överens om, samt att man ska ha ersättning. Tänk på att i åkrar kan gamla täckdiken skadas.  Man kan undra hur stora felen är som vi inte ser..., så när en entreprenör varit ute, kolla hur de lagt ledningarna. I avtalen ska det också framgå att om kabeln skadas vid normalt jord och skogsbruk så är det inte markägaren som är skadeståndsskyldig.  


Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00