Alenius lantbruk årets nötköttsföretag i Västerbotten

Alenius lantbruk, Gladaberg i Vindelns kommun, har av LRF Västerbotten utsetts till Årets nötköttsföretag 2022. Gården som producerar både mjölk och kött med ett hundratal kalvar per år drivs av Peder Alenius med familj. "Det här blev en glad överraskning", säger Peder om utmärkelsen.

Allt började med att Peder Alenius tog över sina föräldrars lantbruk i mitten på 90-talet. Då fanns 22 mjölkkor och några tjurar. Lantbruket är något som alltid funnits i hans liv på ett eller annat sätt.
–Det har suttit i sedan barnsbenen. Jag har ett stort djurintresse och det är fantastiskt att se djuren växa och frodas, säger Peder som i sin tidigare yrkesroll kört både mjölk- och tankbil.

Vill bygga ut
2008 byggdes ett nytt stall för lösdrift och Peder hoppas inom en snar framtid att kunna bygga ytterligare ett djurstall för att kunna utöka köttproduktionen. På gården finns idag 110 mjölkkor, tjurar, kvigor och fem dikor, totalt 300 djur. Här finns även två mjölkrobotar, varav den ena installerades så nyligt som i vintras.
De hundratalet kalvar som föds på gården varje år sparas och föds upp till rekryteringskvigor och tjurkalvarna går till nötköttsproduktion. Odlingen består av vall och grönfoder som man ifjol lade som limpa vilket blev mycket bättre för smakligheten i jämförelse med rullade rundbalar.
–Just nu har vi avverkat skog och håller på att nyodla 9 hektar åkermark för fullt, berättar Peder.

Kalvarna får en bra start i livet
Utmärkelsen Årets nötsköttsföretag delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter. Årets kategori är företag som lägger fokus på kalvar och på det förbättringsarbete som pågår i besättningen vad gäller djurvälfärd hos kalv.
Att kalvarna får en bra start i livet på Alenius lantbruk är inget snack om saken. Tidigare föddes kalvarna upp på pulvermjölk som de flesta mjölkgårdar använder. Men då kalvarna fick för låg tillväxt och blev dåliga i magen så valde man att korsa in rasen Aberdeen Angus i dikor som kalvarna nu får gå med.
–Kalvarna blir väl omhändertagna och får obegränsad tillgång av helmjölk, vilket gjort att kalvarna vuxit bättre och även fått en glansigare päls, berättar Peder. LRF Västerbotten anser att Peder Alenius är en värdig kandidat för utmärkelsen då han gjort en förändring i rutinerna som förbättrat välfärden för kalvarna.

Kosläpp och studiebesök
Alenius lantbruk anordnar kosläpp i Norrmejeriers regi varje år och i flera år har man även tagit emot flertalet skolelever på studiebesök för att visa och lära ut hur ett lantbruk fungerar. Den största lönsamheten på gården är mjölk och kött men de ökade kostnaderna på spannmål, drivmedel och el har gjort att gården fått det alltmer motigare.
–Intäkterna för mjölk och kött ser bra ut men det börjar bli väldigt ogynnsamt att driva lantbruk i dessa tider, och allt regelkrångel och byråkrati gör det inte heller enklare, menar Peder.