Aktivt skogsägande är viktigt för klimatet
2025-04-11

Naturvårdsverket lämnar varje år ett underlag till regeringens klimatredovisning. I årets redovisning säger Naturvårdsverket att Sverige kommer få svårt att nå sina klimatmål, både till 2030, 2040 och 2045. “Det här visar på vikten av aktivt skogsägande och långsiktiga regler i den svenska skogen”, säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Markanvändningssektorn även kallad LULUCF (Land Use, Land Use Change and Forestry) bedöms i klimatredovisningen från Naturvårdsverket som den sektor som kommer ha störst utmaningar att nå sina mål. LULUCF handlar om upptag av koldioxid i skog och mark vilket minskar effekten av de fossila utsläppen. Inom LULUCF står skogen för majoriteten av upptagen av utsläppen. År 2023 tog LULUCF-sektorn upp 70 procent av Sveriges utsläpp. Enligt Naturvårdsverket är den främsta orsaken till minskat upptag i LULUCF en minskad tillväxt i skogen.
– Underlaget från Naturvårdsverket visar på vikten av ett aktivt och långsiktigt skogsägande, där enskilda skogsägare har möjlighet att satsa på åtgärder som ger bättre tillväxt, minskade skador och friska skogar för flera generationer framåt, säger Paul Christensson, ordförande i LRF Skogsägarna.
Långsiktiga och tydliga spelregler behövs
Den minskade tillväxten beror sannolikt på klimatförändringar och ökade skador, exempelvis från granbarkborre och viltskador. Även avverkningsnivåerna har varit höga, dels på grund av granbarkborreangreppen, dels på grund av en hög efterfrågan på svensk skogsbiomassa som en konsekvens av Rysslands invasion av Ukraina. De sista åren har avverkningarna minskat till mer normala nivåer. Men eftersom den data som presenteras av Naturvårdsverket är medeltal över flera år kommer effekten av granbarkborren och de senaste årens torra somrar hänga kvar ett tag i statistiken.
– Den svenska skogens roll är inte bara att fungera som kolsänka, utan också att ersätta fossila produkter och förse oss med fossilfri energi. Skogen är otroligt viktig i den gröna omställningen och bör därför inte användas som en buffert när andra sektorer misslyckas med att minska sina fossila utsläpp, säger Paul Christensson.
– En familjeskogsägare sköter skogen långsiktigt för att skapa friska skogar med god tillväxt som kan bidra till många generationer framåt. För att vi ska ha möjlighet att göra detta fullt ut behöver vi långsiktiga och tydliga spelregler som främjar och inte motverkar ansvarsfullt skogsägande, avslutar Paul Christensson.