Åby gård i Knivsta är Årets nötköttsföretagare i Uppsala län

årets nötköttsföretagare uppsala län mälardalen 2024 åby gård petter johansson lars johansson
Petter och Lars Johansson

Bröderna Lars och Petter Johansson, som driver Åby gård i Knivsta tillsammans med sina föräldrar, har utsetts till Årets nötköttsföretagare i Uppsala län. Temat för utmärkelsen är i år byggnation och de prisas för att skapat ett stall med en väl genomtänkt inredning, rymliga ströbäddar till samtliga djur och en satsning på hållbara material där både människor och djur trivs.

- Det känns bra att få utmärkelsen och det är ett kvitto på att man tänker rätt i det man gör, säger Lars Johansson om utmärkelsen.

Företaget bedriver dikoproduktion med cirka 85 moderdjur samt uppfödning av kvigor och tjurar. Lars och Petter byggde dikostall 2022 med 120 platser och hade redan från början en uttalad vilja att bygga i trä eftersom det är ett hållbart producerat material. Det var inte möjligt att bygga stommen i trä med den utformning av stallet som de ville ha, men allt annat är i trä. På taket sitter solceller för en miljövänlig energiförsörjning.

Stor vikt har lagts på att utforma stallet på ett sätt som gör arbetsmomenten enkla och säkra att utföra ensam. Inspektionsgång i bakre änden gör det lätt att övervaka djuren utan att komma i kontakt med dem. Djuren går på stora halmade ytor med gott om plats. Stallet har en öppen långsida som ger en luftig och ljus miljö för djuren.

Vad är det bästa med ert jobb?
- Friheten och att jobba med djuren.

Vad har ni för framtidsplaner?
- Att ta över ägandet av gården med min bror och att utöka köttproduktionen ytterligare.

Vilka är era bästa tips för en lönsam och hållbar nötköttsproduktion?
- Mitt bästa tips är att se till gårdens resurser och förutsättningar och utgå ifrån dem när man vill utöka eller bestämma riktning för sin produktion, säger Lars.

 

Åby gård är nominerad av LRF Mälardalen och Sveriges Nötköttsproducenter i regionen till den rikstäckande tävlingen om utmärkelsen Årets nötköttsföretagare. 

Årets nötköttsföretagare utses av LRF och Sveriges Nötköttsproducenter. Riksvinnaren utses på Köttriksdagen den 21 november i Sundsvall. Priset är ett sätt att uppmärksamma nötköttsuppfödare runt om i Sverige som arbetar intensivt med att förbättra sin produktion med ökad djurhälsa och djurvälfärd.

 

Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12

årets nötköttsföretagare uppsala län mälardalen 2024 åby gård petter johansson lars johansson

LRF Mälardalens ordförande Tomas Olsson överlämnade utmärkelsen

årets nötköttsföretagare uppsala län mälardalen 2024 åby gård petter johansson lars johansson