3 mjölkförslag som stärker livsmedelstryggheten 

Lösdrift
Djuren i ett lösdriftsstall bestämmer själva i vilken ordning de vill äta, vila och bli mjölkade.

En av årets stora näringspolitiska debatter har handlat om hur de svenska mjölkföretagarna kan öka sin konkurrenskraft och därmed stärka den svenska livsmedelstryggheten. 

I den statliga utredningen om hög konkurrenskraft och gott djurskydd ligger en rad konstruktiva förslag.  

Tre punkter som är viktiga för mjölkföretagarna är: 

  • Statliga kreditgarantier för att möta upp stora investeringsbehov, där bankerna tvekar i ljuset av svag lönsamhet. 

  • Utökad villkorad läkemedelsanvändning (ViLA). Djurhållarna ges ett ökat förtroende och ansvar för djuromsorgen. Ett viktigt förslag för en enklare vardag men också nödvändigt för att mota den veterinärbrist vi ser. 

  • Undanta beteskravet för mjölkkor i lösdrift. En modernare beteslagstiftning, anpassad efter den tid vi lever i med moderna lösdriftsstall där korna kan röra sig fritt. Samtidigt stärker det konkurrenskraften genom att minska regelbördan och möjliggör en potentiell merbetalning för betesdrift på marknaden. Vi måste vända trenden där mängden mjölkkor minskar för varje år, vilket påverkar den biologiska mångfalden negativt. 

Diskussionen i medierna har mest handlat om förslaget om betet. LRFs företrädare har uttalat sig och förklarat i samtliga riksmedier och i en mängd lokalmedier. 

LRF är inte emot betet, men emot lagen som den ser ut i dag.  

Varje dag, året runt, arbetar Sveriges lantbrukare för att se till att vi kan fylla svenska folkets tallrikar med bra mat. Vi gör det med kunskap, glädje och stolthet.  

Det är bondens dagliga skötsel och omsorg om sina djur 365 dagar om året som har byggt den goda djurvälfärd vi har i dag. Vi vill att ännu fler kor ska omfattas av den goda svenska djurvälfärden. 

Nu hoppas vi att förslagen blir verklighet. Då kommer den optimism som redan spirar inom mjölksektorn få fart på allvar. 

Dagen innan lucia kom regeringen med sin remiss av betänkandet. Den 1 april går remisstiden ut. 

Tre artiklar som kopplar till frågan:

Mikaela Johnsson, vice ordförande LRF: Det är viktiga värden som står på spel 

Joakim Borgs, LRF Mjölkdelegation: Det handlar inte om att förbjuda bete 

Palle Borgström, förbundsordförande, LRF: Beteslagen ger färre betande djur