2024 - året då regelsafari blev en snackis 

Regelsafari
LRF Mjölks regelexpert Suzanne Céwe.

Årets nyord inom myndighets-Sverige är regelsafari. Aldrig har det snackats så mycket regelförenkling inom lantbruket som nu. Även om LRF har jobbat med frågan under många år, så är det arbetet med regelsafarisarna som har lett till en ökad kreativitet och fokus för frågan. 

För ganska exakt ett år sedan, i december 2023, tillsatte regeringen en särskild förenklingsutredning. I somras meddelade regeringen att elva myndigheter har fått i uppdrag att jobba med regelförenkling. I november fick 34 myndigheter återrapporteringskrav eller uppdrag om förenklling i sina regleringsbrev.  

Ett förenklingsråd och ett implementeringsråd har tillsatts. Och runt om i landet har det bjudits in till regelsafaris på gårdar samtidigt som det diskuteras regelförenkling i mötesrummen. 

– Jag har jobbat med de här frågorna i närmare tio år, men jag har aldrig varit med om ett sådant engagemang och intresse från myndigheternas sida. Det är en sådan förenklingsiver just nu, säger LRF Mjölks regelexpert Suzanne Céwe. 

Varför har det blivit så stort intresse kring det just nu? 

– Efter att jag under presentation om förenkling fått frågan nom att gå i en mjölkbondes fotspår, föddes iden om regelsafari. En mjölkbonde kan ha upp mot 650 regler att förhålla sig till. Det är snudd på omänskligt. Att också få en presentation och möjlighet att ställa frågor till en mjölkföretagare ses också som väldigt värdefullt. Alla myndigheter förstår vikten av att komma närmare lantbruksföretagaren. 

Du har även bjudit in statssekreteraren och landsbygdsministern på regelsafari under året. Vilken är deras reaktion? 

– De reagerar precis som alla andra. Därför är det så roligt att se att regeringen nu agerar med en rad utredningar och direktiv. Lantbruksföretag är ju inga industrier med en adminstrativ avdelning som hanterar rapporteringskrav och dokumentation. Utan det är bonden själv som efter en fullspäckad dag sätter sig på kontoret.  Svenska mjölkföretag klassas som små till microföretag. De som jobbar på gården hanterar djur och växtodling. Vissa administrativa tjänster köps in men den dagliga regelbördan hanteras oftast av företagaren själv. Sedan måste man komma ihåg att vissa regler är självklara och är en del i den dagliga skötseln, vissa regler avser händelse som är återkommande men ska göras sällan. Och dessutom uppdateras många regler och då behöver företgren dessutom vara uppdaterad på alla ändringar. Det hela blir väldigt tydligt när man samlar ett 40-tal myndighetspersoner på plats hos en mjölkföretagare. 

Varför är det här en viktig fråga för LRF Mjölk? 

– För varje timme som kan minskas på kontoret, så kan man lägga en timme till på att ta hand om djuren eller att umgås med familjen. Det handlar helt enkelt om en hälsofråga för både lantbrukaren och djuren.  

Vad ser du fram emot 2025? 

– Att arbetet med minskad regelbörda blir allt mer tydligt på gårdsnivå. Förenklingsutredningen ska presenteras i mars. Dessutom jobbar jag nu i ett spännande projekt tillsammans med Karlstads universitet om regelförenkling och där kommer jag behöva hjälp av lantbrukare, avslutar Suzanne Céwe.

Här kan du läsa mer om LRF Mjölks arbete för att minska regelbördan:

LRF Mjölk om förenklingsutredningen: Vårt budskap har gått fram