1995 nytt basår för NRL: Viktig vinst för LRF

skog i Skellefteå-området, Västerbotten

Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för LRF:s medlemmar och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.  

– Det är mycket välkommet att regeringen nu klargör vilken referensareal vi ska utgå ifrån. Det ger en bra grund för en klok och konstruktiv implementering av EU naturrestaureringslag i Sverige, säger LRF:s ordförande Palle Borgström. 

Bättre förutsättningar 

Enligt den tidigare rapportering har myndigheterna uppskattat att 2,6 miljoner hektar naturskog skulle behöva återställas vilket skulle ge omfattande konsekvenser för de gröna näringarna i stora delar av Sverige. 

– Med regeringens klargörande minskar den stora oro som finns bland Sveriges jord- och skogsbrukare över möjligheten att bruka sin mark. Det ger bättre förutsättningar för investeringar i den gröna omställningen av vår ekonomi och möjlighet till kloka prioriteringar av hur vi mest effektivt använder statens resurser för naturvård, säger Palle Borgström. 

Referensareal påverkar Sveriges åtaganden

Referensareal är avgörande för hur stort Sveriges åtagande blir i EU:s restaureringslag. Men det påverkar också den bild Sverige själva ger av naturvårdsstatusen på våra skogar. I tidigare rapporteringar har Sverige satt en nivå motsvarande vad 20 procent av vad som fanns av olika naturtyper i ett tänkt förindustriellt tillstånd. Det har bidragit till en bild av att svenska skogar har en mycket sämre bevarandestatus i en jämförelse med andra EU-länder.

LRF:s arbete framåt  

För naturtyper i odlingslandskapet kommer den gynnsamma referensarealen tills vidare rapporteras som okänd. I dessa miljöer skulle även 1995 års nivå vara utmanande. Det skulle innebära att åtgärder måste vidtas för att återställa 43 000 hektar ängs- och betesmarker.  

LRF:s medlemmar är de som direkt i sin vardag och sitt företagande påverkas av införandet av Naturrestaureringslagen. Fokus för LRF är nu att fortsätta konstruktivt bidra till planen för att införandet av lagen i Sverige, tillsammans med Naturvårdsverket övriga myndigheter, så att det blir bästa möjliga för Sveriges bönder och skogsägare och därmed för Sveriges beredskap kring livsmedel, energi och förnybara produkter, säger Palle Borgström.