15 000 kronor till skogsdag för grundskolelever i Uddevalla

2024
Hanna Söderlund och Göran Holmberg, Uddevalla kommungrupp tog emot checken från Anneli Helgen (mitten). Foto: .jpeg

Under hösten kommer årskurs 4 på Ljungskileskolan upptäcka skogen tillsammans med LRF Uddevalla och lokala skogsbrukare. Allt tack vare kommungruppen och lokalavdelningens arbete.

I mitten av juli tog Hanna Söderlund och Göran Holmberg från Uddevalla kommungrupp emot en check på 15 000 kr från Anneli Helgen och Swedbanks sparbanksstiftelse. Något som kommer möjliggöra för 4 klasser i årskurs 4 på Ljungskileskolan i Uddevalla kommun att upptäcka skogen tillsammans med lokala skogsbrukare. Jennie Bråthén, kommungruppsordförande i LRF Uddevalla berättar mer om projektet.

Hej Jennie, kan du berätta mer om arbetet med att lära barn mer om skogen och skogsbruk?

- Det började med att Hanna Söderlund som sitter i kommungruppens styrelse och Uddevallas lokalavdelning hade en idé om att utbilda barn om skogsbruk. Så hon tog kontakt med lokala aktörer för att få ihop ett bra koncept. Samtidigt insåg man ganska snabbt att det skulle kosta en hel del varpå Göran Holmberg i kommungruppen framförde att vi borde söka pengar och gjorde slag i saken. Så en gemensam insats, främst av lokalavdelningen, som nu lett till att barnen kommer lära sig mer om avverkning, sågverk med mera.  

Har du några tips till andra kommungrupper som funderar på liknande aktiviteter?

- Även om de flesta säkert redan vet om det kan finnas pengar att söka, inte minst för barn- och ungdomsaktiviteter, så är det nog lätt att glömma bort det. Så mitt tips är väl att ständigt påminna sig själv om att möjligheten och chansen finns. Det kan ju möjliggöra aktiviteter som man annars kanske sållat bort av kostnadsskäl. Ytterligare ett medskick att komma ihåg att stiftelserna ofta har långa ledtider och att man bör söka i väldigt god tid.  

Utöver att få ut barn i skogen, vad har ni haft på gång i kommungruppen det senaste?

- Utöver projektet med skolklasserna har vi samarbetat en del med regionens sakkunniga. Bland annat för att föra myndighetsdialog och bistå medlemmar i ett reservatsärende i södra Uddevalla och arbeta med en vattentjänstplan som är på remiss. Nu laddar vi upp för en spännande höst med mycket medlemsnytta. 
 

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28