Världens bästa mjölk
Allt fler blir medvetna om vad vi äter och hur maten påverkar vår jord. Det är bra och ledande forskare har nyligen konstaterat att mjölk även i framtiden kommer vara en viktig del av en hållbar kost – både för vår hälsa och för vår planet.
Sverige har världens bästa mjölk och här är några av våra argument som styrker det:
-
Tack vare friska kor och skickliga mjölkbönder har svensk mjölk låg klimatpåverkan (60 procent lägre än världsgenomsnittet). Friska kor mjölkar mer och mer mjölk ger lägre påverkan per kilo mjölk.
-
Svenska mjölkbönder bidrar till ekosystemtjänster som kolinlagring och pollinering som är värda miljarder för samhället.
-
Sverige behöver betande djur. Naturbetesmarkerna är en av de mest artrika miljöerna i odlingslandskapet. En tredjedel av dessa marker betas av djur från våra mjölkgårdar.
-
Svenska mjölkkor är bland de friskaste i världen och användning av antibiotika på svenska mjölkgårdar är noga kontrollerad och världsunikt låg.
-
Kor omvandlar gräs, som vi människor inte kan äta, till näringsrik mjölk som är bra både för hälsan och miljön.
-
Svenska mjölkprodukter är gott, näringsrikt och mjölk innehåller 18 av 22 näringsämnen som vi behöver varje dag.
-
Mjölk och mjölkprodukter är bra för hälsan och kopplat till en minskad risk för några av våra vanligaste folksjukdomar, t.ex. diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom.
-
Mjölkbönderna är motorn på landsbygden och varje mjölkbonde genererar i snitt ytterligare åtta jobb.
-
Mjölkproduktionen skapar arbetstillfällen och är en förutsättning för en levande landsbygd med skola och livsmedelsbutiker.
-
Sverige är bara självförsörjande till 70 procent på mjölkprodukter. Om vi blir självförsörjande på mjölkprodukter skulle det ge 11 000 nya jobb. 11 000 nya jobb skulle ge 985 miljoner i skatteintäkter, tillräckligt att betala lön för 1 645 sjuksköterskor, 1 700 nya poliser eller 1 844 grundskollärare.