Lantbruket är en bransch med hög risk för tillbud och förslitningsskador. LRF koordinerar projektet "Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk", finansierat av landsbygdsprogrammet och genomförs i samarbete med olika organisationer under Lantbrukets Arbetsmiljökommitté (LAMK). Syftet är att förbättra arbetsmiljön och sprida kunskap inom näringen.

Till sidomenyn

Projektets Fokus och Aktiviteter

Projektet strävar efter att samla och sprida befintlig kunskap samt utveckla nytt informationsmaterial där det finns kunskapsluckor. Några exempel på tillgängligt material är Prevents utbildning "Är du säker?" samt informativa faktablad om olika arbetsmoment, såsom balhantering och djurhantering. Forskningsinput inhämtas från RISE och SLU i Alnarp. Aktiviteter under projektet inkluderar webbinarier, möten och informationsträffar runt om i landet och hos naturbruksgymnasier.

Se alla webbinarier här
Till sidomenyn

Utmaningar inom Lantbrukets Arbetsmiljö

Trots teknisk utveckling med mekanisering, automatisering och digitalisering, är lantbruket fortfarande en av de mest olycksdrabbade branscherna. Manuella arbetsmoment leder ofta till förslitningsskador, och arbetet är fysiskt krävande, särskilt vid hantering av tung utrustning och stora djur.

Till sidomenyn

Karakteristika för Lantbruksföretag

De flesta lantbruksarbetsplatser är små, ofta med endast en eller några få anställda, och arbete utförs ofta ensamt och långt ifrån kollegor. Detta gör företagen sårbara vid sjukdomar, olycksfall eller andra oförutsedda händelser. Föreningen Säker Arbetsmiljö Sverige framhåller företagsnära rådgivning som ett effektivt sätt att förbättra arbetsmiljön.

Till sidomenyn

Arbetsglädje i Lantbruket

Trots arbetsmiljöutmaningarna visar en nyligen genomförd undersökning att 98 procent av lantbrukare trivs bra eller mycket bra med sitt arbete. Uppskattningen kommer från att arbeta utomhus, följa årstidsväxlingarna och bidra till produktionen av svenska livsmedel, som har ett högt konsumentförtroende och ökad efterfrågan.

Europeiska jordbruksfonden

Senast uppdaterad: 2024-11-27