God djuromsorg bygger på djurhållarens dagliga skötsel och engagemang för sina djur. I Sverige är djurvälfärden generellt sett mycket hög, och djurhållare tar väl hand om sina djur.

Varför uppstår djurskyddsärenden?

Djurskyddsärenden beror ofta på en samverkan av flera olika faktorer. Det kan handla om en tragisk händelse som ett dödsfall i familjen, en skilsmässa eller en allvarlig sjukdom, i kombination med en hög arbetsbelastning som gör det svårt att hinna med djurens behov.

Psykisk ohälsa, till exempel utmattningsdepression, kan drabba lantbrukare precis som andra yrkesgrupper. När en lantbrukare mår dåligt påverkas inte bara personen själv, utan också djurhållningen och gårdens skötsel. Psykisk ohälsa kan göra det svårt att hantera det dagliga arbetet, även om man vet vad som behöver göras. Djuren kanske inte får den tillsyn de behöver, och viktiga uppgifter som att laga trasig utrustning eller kontrollera djurens hälsa riskerar att bli åsidosatta.

Som lantbrukare har man ofta en stark känslomässig koppling till sina djur och sitt arbete. När saker börjar gå fel kan skammen och känslan av att inte räcka till göra det svårt att ta itu med problemen eller att våga söka hjälp. Här är det förbyggande arbetet mycket viktigt. Därför behövs stöd och insatser för att fånga upp de lantbrukare som behöver det i ett så tidigt skede som möjligt. 

Om lantbrukaren har svårt att be om hjälp själv kan det vara värdefullt om någon annan tar initiativet – det kan vara en granne, en god vän, eller kanske den som hämtar mjölken eller kör djuren till slakt. Om du inte vet vem du kan vända dig till så kan LRF:s lokala omsorgsgrupper hjälpa till med det.

LRF:s omsorgsgrupper

LRF:s omsorgsgrupper stöttar lantbrukare i svåra situationer och hjälper till att förebygga problem. Vid psykisk ohälsa eller kriser kan de erbjuda rådgivning, praktisk hjälp och kontakt med vården. Omsorgsgrupperna finns där för att lyssna och stötta utan att döma.

LRF:s omsorgsgrupper
Senast uppdaterad: 2024-12-02