Det här projektet riktade sig i första hand till lantbruksföretagare som var intresserade av att implementera ny teknik inom området, effektivisera sin energianvändning, leverera förnybar energi och använda mer förnybar energi. Även Framtidsföretagen, både befintliga och nya, ingick i målgruppen.

Till sidomenyn

Om projektet

Under projektets gång kartlades information om befintliga energierbjudanden och annan relevant information. Dessutom lyftes goda exempel fram på företag och branschorganisationer som låg i framkant inom olika klimatfrämjande områden.

Företag nyfikna på ny teknik

Projektet riktade sig till lantbruksföretagare med intresse av att utveckla sin verksamhet genom ny teknik. Framtidsföretagen, både nya och redan etablerade, var också en viktig målgrupp.

Även aktörer inom den offentliga sektorn, såsom energikontor och rådgivningsorganisationer, kunde vara relevanta för att sprida information om projektet.

Nya Framtidsföretag

En av målsättningarna var att uppdatera det etablerade nätverket Framtidsföretag genom att tillföra ny information och identifiera nya Framtidsföretag.

Till sidomenyn

Informations- och inspirationsseminarier

I samverkan med experter från olika branscher, akademi och framtidsspanare arrangerades åtta temaseminarier under två år. Dessa genomfördes på olika platser i landet, både som  webbinarier och fysiska träffar.

Till sidomenyn

Mässor och andra publika evenemang

Projektet deltog vid relevanta mässor, såsom Elmia Lantbruk, Borgeby Fältdagar och Brunnby Lantbrukardagar, där det var möjligt. Evenemangen arrangerades tillsammans med regionala LRF-kontor och andra samarbetspartners.

Till sidomenyn

Uppföljning och utvärdering

Vi har skapat 8 nya Framtidsföretagare

  • Vi har arrangerat 10 seminarier, 10 webbinarier, 1 studiecirkel. Närmare 3.000 lantbrukare har deltagit.
  • Vi har deltagit på flera mässor och arrangerat 3 studieresor. Över 600 lantbrukskontakter har tagits.
  • Vi har haft över 10.000 sidhänvisningar på de hemsidor där projektets aktiviteter har synts.
  • Antal lantbrukare, som har solceller installerade har ökat från 12 procent 2018 till 19 procent(2025)
  • Antal lantbrukare, som torkar sin spannmål med fossilfria alternativ har ökat från cirka 25 procent 2018 till 30 procent(2022)

Efter projektets avslut kommer man fortsätta följa utvecklingen av det som sker på gårdarna och i företagens verksamheter kopplat till produktion av förnybar energi, omställning till fossilfri energi och energieffektivisering. Detta kommer att göras via en enkät om energieffektivisering, omställning till förnybar energi och energiproduktion.

Logo

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Europa investerar i landsbygdsområden.

Senast uppdaterad: 2025-03-27