Månadens bonde
Här lyfter vi fram bredd, innovation och framtidstro inom de gröna näringarna. En gång i månaden gör vi nedslag över hela landet, hos medlemmar i olika typer av branscher.
Månaden bonde: Äppelodlare i Köping med passion för den svenska måltidsdrycken
Lena Ryberg Ericsson och Anders Ericssons gård gick från mindre mjölkgård med tillhörande jordbruk till 6000 äppelträd med över 70 ton frukt, nästan i ett svep – med noll erfarenhet av fruktodling. Varför inte, tänkte paret. Några år senare är de experter på ämnet på Köpings Musteri – och hjärtefrågan är såklart den torra cidern.
Läs merMånadens bonde: Henrik, säljer halloweenpumpor och kött i egna gårdsbutiken
Hos Henrik och sambon Åsa på Karaby Gård utanför Kristinehamn i Värmland sjuder det av företagsamhet. Grisar, lamm, höns, jordbruk och pumpor för Halloween. Viktigast av allt? Full kontroll. Här är man med hela vägen in i slakteriet.
Läs merJohan, deltidsbrandman och bonde med framtidsplaner
Att vara deltidsbrandman, engagera sig både partipolitiskt och inom LRF, och därtill ha en familj, är tidskrävande. Addera att driva en gård på det, och dagarna blir fulla för Johan Persson. Men jobbet är givande. ”Det är ju jättekul”, säger han.
Läs merAndreas, levererar potatis till kungen och odlar hampa på Gotland
Andreas Wiklund började sommarjobba på Stora Tollby utanför Visby. Nu står han som ägare, och här odlar man potatis som serveras på både Nobelfester och kungliga bröllop. Andreas testar alltid nya sorters grödor och i år är det dags för hampa.
Läs merJonas, fruktbonde i Småland
Tillsammans med sin syster Matilda och kusin David, är Jonas Rudenstam femte generationen lantbrukare på slänterna kring Vättern. De första fruktträden planterades 1942 av farfar.
Läs merBettina, visar livet på gården för 17 000 följare
På Gudhems gamla prästgård utanför Falköping spirar växterna i jorden, kossorna i hagarna och entreprenörsandan hos John och Bettina Larsson. Tillsammans driver de Johns familjegård vidare och visar samtidigt upp bondelivet på sociala medier.
Läs merErik, fäbodbonde i Jämtland
Han är ensamstående trebarnspappa, gör egen ost och har tjänstgjort som soldat. Nu gör fäbodbonden Erik något som ingen annan i Sverige gör – bedriver fäbod i system. ”Vi lever som släkten gjort i generationer före mig, i hundratals år”, säger Erik Olsson, mjölkbonde i Jämtland.
Läs merMartin, skogsentreprenören i Torlarp
Det har aldrig varit någon tvekan om vad Martin Anderberg skulle ägna sig åt. Redan som liten gjorde han nytta i skogen. Nu är han själv skogsägare och driver ett framgångsrikt skogsentreprenadföretag.
Läs merLisen Bratt Fredricson, hästentreprenören och OS-ryttaren på Österlen
Lisen Bratt Fredricson är välkänd inom hästkretsar i hela världen. Hon är utsedd till hästsveriges mäktigaste kvinna flera gånger, är vd för Grevlundagården och hjärnan bakom många andra projekt som driver hästnäringen framåt i Sverige.
Erik, bland mjölkkor och jordgubbar i Älvsbyn
Erik Johansson har ofta fått höra att det inte går att ha en bred verksamhet som mjölkbonde, det finns inte tid till det. Men hemma på gården är det just bredden som Erik ser som den främsta styrkan.
Läs merMichelle - föder upp världens största hästar
Michelle Paulsson tar det inte lugnt – det står 150 hästar på gården hon driver med sin man Christer, hon roddar med 70 fölningar per år, 6 egna barn, 4 bonusbarn, och en personalstyrka på 6 personer.
Läs merAlverbäcks Blommor - 30 miljoner tulpaner från Ekerö
Första spadtaget för Alverbäcks Blommor togs 1968, på Brygga gård där verksamheten fortfarande frodas. Idag står familjeföretaget för närmare 20 procent av den svenska tulpanodlingen. Av 160 miljoner odlade tulpaner i Sverige, odlar företaget 30 miljoner.
Läs merLinus - grisbonden och entreprenören
Det är bara tre år sedan 22-åriga Linus Börjesson tog studenten. Sedan dess har han och hans fru hunnit med att ta över en grisverksamhet, få två barn och starta onlinehandel för tygblöjor . Nu ser han ljust på framtiden.
Läs merSara - fårbonde i Bergslagen
Mitt i Bergslagens magra jordar, i den gamla bruksmarken, ligger Sara Staffare Granqvist och hennes man Carl Johan Granqvists gård Bredsjö. Där bedriver man mjölkfårsproduktion sedan mitten av 1980-talet, och Sara är andra generationen på gården.
Läs merTipsa oss!
Känner du någon som skulle passa som Månadens bonde? Mejla webbred@lrf.se