LRF:s hållbarhetsmål
Genom att stärka lönsamheten i de gröna näringarna, värna naturresurser och biologisk mångfald samt främja levande landsbygd kan vi bidra ett hållbart samhälle för kommande generationer.
LRF:s sociala hållbarhetsmål
Social hållbarhet inom jord- och skogsbruk handlar om att skapa en levande landsbygd där människor trivs och kan leva och arbeta. Det innebär att säkra trygga jobb, bra arbetsvillkor och möjligheter för unga att ta över gårdar och skog.
- Det ska gå att driva företag som bidrar med ökad sysselsättning och tillväxt i hela landet.
- Stärka de gröna näringarnas attraktionskraft och säkra branschens långsiktiga kompetensförsörjning.
- Säkra goda arbetsvillkor och att ingen omkommer eller skadar sig allvarligt vid arbete i de gröna näringarna.
- Underlätta för alla att ta plats i de gröna näringarna som ägare, brukare eller anställda bland annat genom att förenkla ägarskiften, främja mångfald och inkludering samt erbjuda en bra arbetsmiljö.
- Förbättra förutsättningarna för att leva och driva företag på landsbygden.
- Sprida forskningsresultat och erbjuda utbildningar för att möjliggöra en ökad och mer miljö- och klimateffektiv produktion.
- Säkra en god fysisk och digital infrastruktur som möjliggör effektiva transporter av varor och insatsmedel samt ökad digitalisering och automatisering i de gröna näringarna.
- Erbjuda ett gott nationellt och lokalt företagsklimat, som gynnar företagande, stärker lönsamheten och ökar konkurrenskraften.
- Landsbygds- och småföretagarsäkra lagar och regler.
- Säkra god samhällsservice i hela landet.
LRF:s ekonomiska hållbarhetsmål
Ekonomisk hållbarhet i jord- och skogsbruk handlar om att skapa lönsamhet och konkurrenskraft för att möjliggöra investeringar i den gröna omställningen. När lantbruk och skogsbruk är ekonomiskt starka, bidrar de inte bara till hållbarhet utan också till levande landsbygder och ett robust samhälle.
- Fördubbla produktionsvärdet inom de gröna näringarna till år 2040.
- Öka produktionen av livsmedel, råvaror, nya material och energiformer för tryggare försörjning i vår omvärld och för att erbjuda mer miljö- och klimateffektiva alternativ.
- Vidareutveckla våra verksamheter med fokus på god djur- och naturomsorg, för att säkra en lönsam och resurseffektiv produktion.
- Tydliga och stabila spelregler inom allt från äganderätt till skatte- och utbildningspolitik som gynnar tillväxten i de gröna näringarna och framväxten av en cirkulär bioekonomi.
- Öka ersättningarna för de publika nyttigheter vi producerar såsom möjligheter till rekreation.
- Se nödvändigheten av att låta en större andel av försäljningsvärdet tillfalla primärproducenten och tidiga förädlingssteg för att upprätthålla, stärka och utveckla produktionen.
- Tydliga och långsiktiga incitament inom områden såsom finansiering, konsumentupplysning, regelverk och skattelagstiftning som gynnar klimat- och miljöeffektiv produktion och fasar ut ohållbar konsumtion och produktion.
- Skapa ett verkningsfullt regelverk för de gröna näringarnas immaterialrätt för att stimulera innovationer och nyskapande.
- Utveckla kanaler för export av råvaror, varor och tjänster från de gröna näringarna.
- Säkerställa att myndighetsutövandet främjar en ökad produktion med rättssäker stödjande tillsyn, målstyrning, goda branschkunskaper, samordnade kontroller och korta handläggningstider.
LRF:s miljömässiga hållbarhetsmål
Inom jord- och skogsbruk är miljömässig hållbarhet avgörande för att långsiktigt bevara naturen och dess resurser. Genom smarta metoder kan vi säkerställa att jorden och skogen fortsätter ge oss mat, råvaror och andra viktiga värden – nu och i framtiden.
- Öka vår produktion av förnybara varor och tjänster, för att ge andra delar av ekonomin möjlighet att byta ut fossila och ändliga resurser ur sina processer.
- Öka inbindningen av koldioxid i träd och grödor ovan och i mark samt i varor och produkter.
- Fasa ut fossila bränslen ur våra värdekedjor till år 2035.
- Minimera utsläpp av icke-fossila växthusgaser från brukning och djurhållning i den takt som kunskap och tillämpning utvecklas.
- Bidra till att lindra effekterna av torka, bränder, översvämningar och andra klimatkatastrofer genom klok användning av vår mark och våra resurser.
- Hålla odlingslandskapet öppet, ha djur som betar, värna biotoper samt bruka och förvalta skogen, med balans mellan effektivt brukande och mångfald av miljöer, arter och brukningsinriktningar.
- Markens avkastningsförmåga ska vara minst lika hög i framtiden som den är idag.
- Bruka våra vattenresurser effektivt och bidra till god vattenkvalitet.
- Öka precisionen i användningen av foder, växtnäring, växtskydd och andra insatsmedel för att år produktion ska bli ännu mer miljö- och klimateffektiv.
- Minska svinn och förbättra tillvaratagandet av biprodukter och restströmmar.
- Sluta kretsloppen av växtnäring genom att stärka samarbetet mellan brukningsformer och mellan land och stad.
- Stärka forskningen för att utveckla de innovationer som behövs för att fortsätta vår omställning och för att anpassa de gröna näringarna till ett nytt och föränderligt klimat.
- Förbättra möjligheterna till finansiering och långsiktig lönsamhet, så att vi kan göra de investeringar som krävs för ökad uthållighet och produktion.
- Utforma flexibla ersättningssystem som möjliggör för brukare att, individuellt och tillsammans, säkerställa en miljö- och klimateffektiv produktion över tid.
- Främja en variation av brukningsinriktningar. En mångfald i brukandet ger en mångfald i landskapet.
- Öka vår frihet att bruka jord och skog med respekt för det goda ägandet.
- Rikta innovationer, investeringar och planering mot att öka den cirkulära bioekonomins möjligheter att uppgradera biprodukter och restströmmar för att ersätta ändliga råvaror i tillverkningsindustrier såväl som i samhället i stort.
- Inrätta incitament som minskar efterfrågan på ändliga resurser till förmån för återbruk och bruk av bioråvaror såsom krav på klimatprestanda vid byggnation och vid upphandling.