Köttet och klimatet
Det är skillnad på kött och kött. I jämförelse med andra länder har svenskt kött en lägre klimatpåverkan. Dessutom har svensk djuruppfödning lägst antibiotikaanvändning i EU.
Skillnad på kött och kött
Kött påverkar klimatet i varierande grad, och de största skillnaderna i utsläpp syns främst för nötkött. Svenskt nötkött har ett betydligt lägre klimatavtryck än exempelvis brasilianskt kött, som ofta produceras på bekostnad av regnskog.
Svenskt kött har en relativt låg klimatpåverkan jämfört med många andra länder, tack vare att svenska bönder tar ett helhetsgrepp på djurhållning och jordbruk. Svenska gårdar arbetar med att optimera alla resurser, vilket inte bara håller djuren friska utan också minskar klimatutsläppen, särskilt när det gäller nötkött. Hela produktionskedjan, från djurens hälsa till resursanvändning på gårdarna, tar hänsyn till klimatavtrycket.
Genom att hantera jorden på ett sätt som minimerar utsläpp av klimatgaser och använda svenskproducerat protein i foder istället för importerad soja, bidrar bönderna ytterligare till hållbarheten. Dessutom förbättras jordhälsan genom växelodling med gräs som foder.
Sambandet mellan djurhållning och biologisk mångfald
Sveriges natur är väl anpassad för idisslande djur som kor och får, eftersom många jordar inte lämpar sig för annan odling men där gräs kan växa. Betande djur spelar dessutom en viktig roll i att upprätthålla den biologiska mångfalden, genom att bidra till rikare ekosystem med fåglar, fjärilar och insekter. Om all odlingsmark enbart skulle användas för växtbaserad mat skulle mindre gynnsamma områden inte utnyttjas, vilket skulle få en påverkan på biologisk mångfald.
Mer svenskt kött - inte mer kött
Livsmedelsverkets kostråd anger idag hur mycket kött som är lämpligt att äta. LRF förespråkar inte att vi ska äta mer kött, utan att det kött vi äter i Sverige ska vara producerat i Sverige. Detta skulle gynna både svenska bönder och konsumenter genom att erbjuda högre kvalitet. Dessutom skulle det ha en positiv miljöpåverkan. Om fler väljer svenskt kött istället för importerat skulle det ekologiska avtrycket från livsmedelskonsumtionen i Sverige skulle minska avsevärt.