LRF:s medlemmar jobbar i en riskfylld bransch med hot som stormar, bränder, översvämningar och torka. Klimatförändringarna påverkar redan landsbygden och kommer göra det ännu mer framöver. Samhället måste anpassas och bli bättre förberett på framtida kriser.

Bönder är Sveriges största optimister. Varje vår investerar de miljoner i utsäde, lägger ner timmar av hårt arbete och sätter allt på spel i hopp om att vädret ska vara med dem. Ingen annan yrkesgrupp tar lika stora risker i något de har så liten kontroll över.

När klimatet förändras är det LRFs medlemmar som står längst fram. De är de första som drabbas av torka, översvämningar, stormar och bränder. Men de är också de som varje dag arbetar med lösningar som gör skillnad. De har kunskapen och naturresurserna som krävs för att Sverige ska klara omställningen till ett hållbart samhälle.

De senaste årens extremväder har visat att myndigheternas beredskap inte räcker till. Dialogen med lantbruket brister, trots att det är bönderna som sitter på maskinerna och utrustningen som snabbt kan tas i bruk. Traktorer och gödseltunnor kan fyllas med vatten och stötta räddningstjänsten när varje minut räknas.

Om Sveriges bönder ska kunna möta klimatutmaningarna och investera i framtiden krävs det att lantbruket är ekonomiskt hållbart. Det måste finnas tydliga förutsättningar att utveckla produktionen, stärka vår beredskap och trygga tillgången till svensk mat.

När vi väljer svensk mat väljer vi inte bara kvalitet och god smak. Vi väljer en framtid där lantbrukare kan fortsätta sitt viktiga arbete, bidra till ett starkare Sverige och minska klimatpåverkan varje dag.

Senast uppdaterad: 2025-03-26