Bekämpning av råttor och möss – detta gäller för råttgift
Råttor och möss kan orsaka omfattande skador på gården, allt från smittspridning till brand- och vattenskador, samt förstås produktionsbortfall. Landsbygdsföretagare behöver därför ha möjlighet att vid behov bekämpa skadedjuren på ett effektivt sätt. Här samlar vi all information om vad som gäller för bekämpning av råttor och möss och vad som krävs för att få använda råttgift.
Vilken myndighet är ansvarig för bekämpningen av råttor och möss?
Folkhälsomyndigheten har ansvaret för bekämpning till skydd för bostaden eller på en plats dit allmänheten kan komma, till exempel i en gårdsbutik.
Arbetsmiljöverket har ansvaret och ger tillstånd för användning av råttgift då syftet är att skydda andra platser, till exempel i och runt lantbrukets ekonomibyggnader. Det gör att olika tillstånd kan behövas beroende på var råttgiftet ska användas.
Vad krävs för att få söka tillstånd?
Du som har behörighet för växtskyddsmedel i klass 1 L kan ansöka hos Arbetsmiljöverket om att få hantera vissa råttgifter.
Tänk på att det ofta är många som ansöker om tillstånd och handläggningstiden hos verket är cirka tre månader. Tillståndet gäller endast för bekämpning inom den egna verksamheten.
Hur gör jag om jag saknar behörighet eller vill hantera fler preparat?
Du som saknar behörighet för växtskyddsmedel eller vill hantera fler rodenticider än dem som får användas baserade på 1 L-behörighet har möjlighet att skriva ett digitalt kunskapsprov hos Folkhälsomyndigheten. I avgiften för provet, 5 500 kr, ingår kurslitteraturen som man läser in på egen hand. Efter godkänt provresultat behöver du ansöka om tillstånd hos Arbetsmiljöverket för att få använda råttgifter i till exempel djurstallar.
Hur kan jag förebygga problemen?
Hos saneringsfirmorna finns information om förebyggande arbete och vilka åtgärder som man bör ha vidtagit innan kemisk bekämpning sätts in: