Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam sjukdom som drabbar vildsvin och tamgrisar, men inte människor. Första fallet i Sverige upptäcktes 2023, och landet friförklarades från smittan 2024 efter omfattande insatser för att stoppa spridningen.

Till sidomenyn

Afrikansk svinpest i Sverige 2023

När afrikansk svinpest bröt ut i Sverige hösten 2023, upptäcktes det första fallet i Västmanland. Myndigheterna införde snabbt restriktioner för att begränsa spridningen, bland annat genom avspärrningar, jaktförbud och smittskyddsåtgärder. Sökinsatser organiserades med hjälp av jägare för att hitta smittade vildsvin, och flera djur avlivades som en skyddsåtgärd. 

Efter att inga nya fall rapporterats under en längre tid kunde Sverige officiellt ansöka om att bli friförklarat från smittan, vilket bekräftades av EU under hösten 2024.

LRF anser att Sverige bör vidta åtgärder för att minska vildsvinsstammen och därigenom förhindra ett nytt utbrott av afrikansk svinpest. En reducerad vildsvinspopulation minskar risken för smittspridning och skyddar lantbruket från de ekonomiska konsekvenserna som ett utbrott kan medföra.

Till sidomenyn

Afrikansk svinpest 2023-2024: Kostnader och insatser i siffror

111 miljoner kronor – Jordbruksverkets totala kostnad för att hantera utbrottet. Siffran avser perioden 2023-09-06 – 2024-06-30.

484 ansökningar om undantag – 253 av dessa beviljades, 124 avslogs då de gällde sådant som redan var tillåtet, 117 avslogs och 6 drogs tillbaka av de sökande.

95 ansökningar om ersättning – av dessa är 74 slutreglerade och ersättning om totalt 4 528 919 kronor har betalats ut. De totala ersättningsanspråken uppgår till 34 207 319 kronor.

14 928 timmar av sökinsatser – fördelade på cirka 625 jägare.

70 smittade vildsvin– samtliga har hittats inom en diameter av 5 kilometer.

116 smittskyddsavlivade vildsvin – totalt i kärnområdet och i ytterområdet.

Källa: SVA

Till sidomenyn

Rapportera sjuka och döda vildsvin

I de länder i Europa där sjukdomen finns har smittan först introducerats i vildsvinsstammen. Därefter har tamgrisar drabbats. Det är därför viktigt att rapportera sjuka eller döda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. 

Rapportera vilda djur
Till sidomenyn

Frågor och svar

Nej. Inga tamgrisar har smittats.

Om du misstänker att tamgrisar drabbats av sjukdomen måste du genast tillkalla veterinär. Tills veterinären finns på plats måste du förhindra smittspridning till exempel genom att inte flytta grisar från gården.

Nej. Afrikansk svinpest drabbar bara grisar. 

Sprids smittan bland tamgrisar kan det slå ut stora delar av svensk grisproduktion.

Det är ett mycket allvarligt läge men generellt har vi en god beredskap för att bekämpa smittor i Sverige. Lantbruket har goda rutiner för att undvika smittor, något som vi upparbetat under många år.

Utbrottet av afrikansk svinpest blev ett hårt slag för skogsägare i det avspärrade området. Skogen är för många skogs- och lantbrukare en extra säkerhet och besparing. Cirka 450 enskilda personer och familjer som äger skog i området påverkades och kunde inte bruka sin skog, utöver aktörer som större skogsbolag och kyrkan.

Senast uppdaterad: 2024-10-14