Viltträff tema vall Åtvidaberg

2024-10-16 09:00 - 12:00

  • Plats: Sunnebo, Åtvidaberg
  • Arrangör: LRF Östergötland
  • Målgrupp: Medlemmar i LRF
  • Sista anmälningsdatum: 2024-10-14

Under sommaren 2024 har vi på Hushållningssällskapet Östergötland i samarbete med lantbrukare runt om i länet mätt skördeförluster på grund av vilt i slåttervall. Lantbrukare har placerat ut burar i fält, som medfört att vi kunnat beräkna skillnaden i vallavkastning i och utanför burarna. Burarna har stått i vilttäta områden såsom Åtvidaberg, Stjärnorp och Ljusfallshammar.

Under träffen kommer vi diskutera resultatet och utbyta erfarenheter. Vi kommer även lyfta resultaten från ett likande projekt som LRF och Hushållningssällskapet i Gamleby genomfört under tre års tid med statistiskt säkerställda resultat.

Medverkar gör Anna Åman från LRF Östergötland för att prata om toleransnivåer av vilt i lantbruket och hur man kan tänka när intressekonflikter uppstår mellan olika parter såsom lantbrukare, markägare, jägare och arrendatorer. Vi har även med en representant från Länsstyrelsen Östergötland som är sakkunnig kring skyddsjakt och kan svara på frågor och en representant från viltbutiken JK-hunting som visar olika typer av mörkeroptik och vad det finns för hjälpmedel att tillgå.

Träffen genomförs i Sunnebo strax utanför Åtvidaberg hos Johan Samuelsson. Vi samlas vid fältet där vilttrycksmätning har ägt rum. Länk till Google Maps med exakt koordinat finns på länken: Viltträff | tema vall Åtvidaberg - Hushållningssällskapet (hushallningssallskapet.se). Vi börjar dagen med fika klockan 09.00 och avslutar dagen kring klockan 12.00.

Anmälan senast den 14 oktober på följande länk: Anmälan Vilttryck i vall 16 oktober 2024, Åtvidaberg Sunnebo (office.com)

Välkomna!

Träffen finansieras via landsbygdsprogrammet genom Greppa Näringen.

Arrangörer: LRF, Greppa Näringen, Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen Östergötland.