Försörjningsberedskap i lantbruk och kommuner - möjligheter och flaskhalsar

2024-05-22 08:30 - 12:00

  • Plats: Slätten Klustervägen 11, 585 76 Vreta Kloster
  • Arrangör: LRF Östergötland
  • Målgrupp: Medlemmar i LRF
  • Sista anmälningsdatum: 2024-05-20

Det är många funktioner som ska samverka för att det dagliga arbetet ska fungera i livsmedelskedjan från lantbrukarna, via förädlingsledet till de offentliga köken hos kommuner och regioner och även till restauranger, handel och konsument. Vad händer om en eller flera delar skulle slås ut? Hur kan vi upprätthålla både produktion, förädling och transporter av livsmedel vid en kris när till exempel strömmen går, internet slutar fungera och drivmedelsleveranserna blir glesare? Vem ansvarar för vad och vilka samarbetsytor är bra att känna till om något händer? 

Frågorna är många, och under denna dag vill LRF, i samarbete med Vreta Kluster, bjuda in till samtal och dialog, för att gemensamt få upp viktiga frågor på bordet. Vi arrangerade ett seminarium tidigare i år på temat, som kan ses i efterhand här ÖB ber oss vara förberedda på krig- vad innebär det för lantbruksföretaget? (youtube.com). Där framkom att det lantbrukarna såg som de viktigaste flaskhalsarna för att de ska klara att upprätthålla sin produktion, är tillgången på drivmedel och att leveranserna fungerar både in till gården med insatsvaror, och ut från gården med levererade produkter.

I detta seminarium vill vi därför fördjupa oss lite mer i dessa delar av livsmedelskedjan, och även ge goda exempel på hur några kommuner arbetat med beredskapsfrågorna. Vi tänker att detta seminarium ska bidra både till att identifiera svaga länkar, och viktiga funktioner som behöver hanteras, och ge inspiration genom goda exempel. Vi riktar oss till  beredskapsansvariga på kommuner, länsstyrelser och regioner, lantbrukare, aktörer i förädlingsledet och andra intresserade.

Program:
08.30-09.00: Kaffe och registrering 
09.00-09.10: Inledning
09.10-09.30: Försörjningsberedskap i kommunerna - vem ansvarar för vad?
Elina Jonsson, Länsstyrelsen Östergötland
09.30-09.50: HS Försörjningsbalans Kommun 
Sofia Alriksson, nationell samordnare Hushållningssällskapet
Anna Sjögren, rådgivare Hushållningssällskapet Östergötland
09.50-10.10: Mat härifrån - Recept för vardag och krisberedskap
Marie Johansson, upphandlare och Linnea Olsson, koststrateg, Karlstad kommun
10.00-10.20: PAUS
10.20-10.40: Logistiksystem och energiförsörjning i fred och kris
Per Lindahl, Logistika
10.40-11.00: Kommunalt beredskapslager/drivmedelslager med hjälp av lantbrukare
Henrik Frykberger, Sunne kommun
11.00-11.20: Mellanled lantbruk och konsument – exemplet Norrköpings kommun 
Per Helgesson, Norrköpings kommun
11.20-11.40: Hur kan förädlingsleden upprätthållas i kristid? 
Maria Mehlqvist, LRF
11.40-12.00: Mentifråga till publiken, summering och avslut 

Anmälan senast den 20 maj på följande länk:  Försörjningsberedskap i kedjan lantbruk till kommuner - möjligheter och flaskhalsar (ungpd.com)

Frågor: Helene Oscarsson
E-post: helene.oscarsson@vretakluster.se
Telefon: 070-319  76  43

Välkomna!
LRF och Vreta Kluster