Vart är EU på väg?

Wood Be Better
Mia Crawford, ansvarig för EU-frågor på LRF Skogsägarna, och Anna Holmberg, chef för Skogsindustriernas Brysselkontor.

LRF har, tillsammans med Skogsindustrierna, arrangerat ett "Wood Be Better-seminarium" inför EU-valet den 9 juni. Syftet var att gemensamt diskutera skogsfrågor. Detta då LRF är oroade över att flera viktiga hållbarhetsaspekter inte uppmärksammas tillräckligt i EU:s nya flaggskeppsintiativ ”Den gröna given.”

Sedan 2019 har mycket i Bryssel handlat om att hantera olika kriser som exempelvis Covid, kriget i Ukraina, energiförsörjning och inflation. Samtidigt har EU-kommissionen lanserat sitt flaggskepsinitiativ, den europeiska gröna given, ett omfattande initiativ med många lagstiftningar som påverkar den svenska skogen och dess produkter.

LRF har välkomnat den gröna given och dess övergripande mål, särskilt EU:s mål att vara klimatneutralt senast 2050. Samtidigt är vi oroade över att andra viktiga hållbarhetsaspekter, såsom handel, konkurrenskraft, jobbskapande och inkludering, har fått mindre uppmärksamhet.

Vi närmar oss slutet av den nuvarande EU-politiska mandatperioden, och 2024 innebär val till Europaparlamentet samt en ny kommission och politiskt program. Debatten kring programmet är i full gång. Dess utformning påverkas i hög grad av vilka politiska vindar som blåser i medlemsländerna, av hur EU-valet faller ut samt geopolitiska och globala omvärldsfaktorer.

I seminariet som anordnades av LRF och Skogsindustrierna, deltog EU-parlamentariker, som också kandiderar för nästa mandatperiod, exempelvis Emma Wiesner (c), Jessica Polfjärd (m) och Pär Holmgren (mp) deltar. Seminariet avslutades med reflektioner från Lotta Lyrå, VD och Koncernchef Södra.

Följande frågor diskuterades under seminariet:

  • Vad kan vi lära oss av den nuvarande mandatperioden för skogen och dess produkter?
  • Vilka frågor kommer att vara centrala för nästa politiska program?
  • Hur kommer globala händelser, som Rysslands anfallskrig mot Ukraina och en möjlig EU-utvidgning, att påverka?
  • Vilken roll önskar vi att skogen och dess produkter spelar i det kommande programmet?
  • Vad bör skogsnäringen tänka på framåt?
  • Europaparlamentarikerna håller korta valtal och vänder sig direkt till svenska skogsägare och bönder.
  • Det viktigaste budskapet under hela seminariet är att din röst är avgörande. Tillsammans skapar vi skogsdemokrati inom EU!

Se seminaret här.