Krönika: Andreas Nypelius

Andreas Nypelius
Andreas Nypelius. Foto: Carl Selling

Andreas Nypelius, regionordförande LRF Gotland, skriver i sin krönika om demonstrationerna i Europa och EUs regler och krav.

Bristen på tillit i dagens system kväver utvecklingen och lönsamheten. Den senaste tidens demonstrationer i Europa är ett tydligt exempel på att EU saknar tillit till enskilda lantbrukare, företagare, myndigheter och till enskilda medlemsländer. Denna avsaknad av tillit följer sedan med hela vägen ned från departement till myndigheter och från myndigheter till oss lantbrukare.

Denna brist på tillit visar sig genom olika detaljstyrande regler och krav på dokumentation som för den enskilda lantbrukaren eller företagaren kan ses som helt verklighetsfrånvarande. Det kan verka lätt att i stora penseldrag säga vad som är bäst för marken, skogen, djuren med mera från ett kontorslandskap någonstans, men när man sen kommer ut i verkligheten och ser de superlokala förutsättningarna på enskilda delar av fält, i enskilda djurstall med mera, blir det något annat.

Målen i olika EU-direktiv eller svenska tolkningar med mera är det ofta inget fel på, men detaljstyrning är inte lika med måluppfyllnad. Målen vill också lantbrukarna nå - god markhälsa, god djuromsorg med mera, men efter deras förutsättningar och vad som passar i deras verksamhet. Det viktigaste borde inte vara om grisen har en eller två centimeter för liten yta i boxen utan om grisen mår bra. Likadant att jorden mår bra och har ett aktivt mikroliv med lite näringslekars - det vill alla, men målet kan nås på olika sätt utan att detaljstyras.

Varför blir det då såhär? Jag tror att det är brist på praktisk kunskap. De som arbetar med frågan på olika nivåer har inte tillräcklig praktisk erfarenhet. De kanske kan enskilda frågor teoretiskt i detalj, men att sen översätta denna teori i praktik klaras inte av. Så då detaljerar man reglerna för att passa teorin, men glömmer praktiken och att vi arbetar med naturen och den är högst praktisk och struntar i vad teorin säger.

Och det värsta med detta är att det tar av glädjen och viljan att utvecklas som lantbrukare. Man vill vara ute i produktionen och förbättra saker varje dag, inte fylla i papper för att någon teoretiker ska vara nöjd och kunna följa upp sin arbetsuppgift.

En tilltro till utförare och minskade detaljregler skulle skapa förutsättningar för utveckling och innovation som kan öka lönsamheten inom näringen och då bidra till lösningar på många av våra problem.