EU-kommissionen föreslår ändring av vargens skyddsstatus

varg

EU-kommissionen kom under onsdagen med ett förslag om att ändra vargens skyddsstatus i Bernkonventionen, från ”strikt skyddad” till ”skyddad”.

 – LRF välkomnar EU-kommissionens förslag. Nuvarande vargförvaltning innebär en förödande och ohållbar situation för lantbrukare med betesdjur, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Bernkonventionen är en internationell naturvårdskonvention som inom EU är genomförd genom art- och habitatdirektivet. Eftersom EU är bundet av konventionens bestämmelser måste ändring av vargens skydd först göras i konventionen.

Enligt förslaget kan en ändrad skyddsstatus öka flexibiliteten i förvaltningen. Samtidigt ska en gynnsam bevarandestatus för varg bibehållas. Det skulle innebära en förenklad vargförvaltning i Sverige. Men vargen skulle fortfarande vara en fredad art, jakt skulle kräva tillstånd från myndighet.

Komplicerad process

Det är en komplicerad process att ändra vargens skyddsstatus. För att ändra vargens status i Bernkonventionen krävs det två tredjedelars majoritet i konventionens så kallade stående kommitté. Inom EU krävs sedan ett enhälligt beslut för ändring i det här fallet. Flera länder arbetar tillsammans med Sverige för en förändring. Men det är oklart om alla medlemsstater delar kommissionens uppfattning om att vargförvaltningen måste bli enklare. Processen kan i värsta fall ta två år att genomföra.

LRF har under lång tid, tillsammans med andra europeiska bondeorganisationer, arbetat med frågan.

– EU-kommissionen har äntligen börjat agera på grund av allt större problem med varg i Europa. LRF och böndernas samarbetsorganisation i Europa, Copa-Cogeca, har arbetat hårt för att ändra vargens skyddsstatus. Det finns nu enligt EU-kommissionen mer än 20 000 vargar i EU. Det är självklart att vargen då inte ska vara strikt skyddad säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.