EU-besked ger mjölkbönder framtidshopp

Mjölkkor på bete

I somras kom det positiva beskedet från EU-parlamentet: Nötkreatur ska inte ska ingå i det så kallade IED, Industriutsläppsdirektivet. Det är en stor seger för bondeorganisationer i hela Europa och framför allt för mjölkbönder.

- Den här frågan har skapat stor osäkerhet. Att EU-parlamentet nu röstade ner förslaget betyder att vi nu kan se framåt med ökad tillförsikt, säger Inger-Lise Sjöström, ordförande för Svensk Mjölk.

Vad betyder det här rent konkret för den svenska mjölknäringen?

- Det här betyder att vi undviker ytterligare en mängd regelbörda och administration. Som mjölkbonde med växtodling har man redan idag 480 regler att ta hänsyn till. Hade de röstat för att nötkreatur skulle ingå i IED så hade regelbördan ökat avsevärt. Vi vet att när man sätter gränser som styr om företaget omfattas av en lagstiftning eller ej, som gränsen för tillståndsplikt, så anpassar många djurantalet efter gränserna. Det hämmar utvecklingen och får konsekvenser för den svenska livsmedelsförsörjningen. Miljötillståndsprocessen uppfattas som krånglig och betungande. Nu undviker vi att fler av våra mjölkföretag behöver omfattas den typen av krav, säger Victoria Thuillier, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk.

Är frågan helt avgjord?

- Nej, nu ska den förhandlas genom rådet, parlamentet och kommissionen. Men vi är väldigt glada över att förhandlingarna börjar på den här sidan av frågeställningen.

Hur har LRF Mjölk jobbat med den här frågan?

- Vi har lagt ner stor kraft för att få det hit. Vi har naturligtvis jobbat intensivt med våra kollegor i Bryssel och våra bonde- och mejeriorganisationer i hela EU. Vi är väldigt glada att våra EU-politiker har lyssnat och förstått vidden av den problematik om livsmedelsförsörjning och dubbelreglering som ett sådant här beslut hade kunnat bli, säger Peter Kofoed, chef på LRF Mjölk.

Hur jobbar ni vidare med frågan?

- Vi fortsätter att bevaka frågan, förstås. Vi jobbar ju alla för att utveckla och underlätta för våra nuvarande mjölkbönder och de framtida. Då är det här en viktig fråga för en ökad konkurrenskraft.

inger-lise sjöström

Inger-Lise Sjöström, ordförande för Svensk Mjölk

Victoria Thuillier, hållbarhetsexpert LRF Mjölk

Victoria Thuillier, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk

Peter Kofoed, avdelningschef LRF Mjölk

Peter Kofoed, chef på LRF Mjölk