Upptäck en framtid inom de gröna näringarna!

2024-11-13 10:00 - 15:30

  • Plats: Nordvik Naturbruksgymnasium
  • Arrangör: LRF Västernorrland
  • Målgrupp: Både medlemmar och icke-medlemmar
  • Sista anmälningsdatum: 2024-11-06

Är du ung och drömmer om att starta eget eller vill du veta mer om olika karriärmöjligheter inom de gröna näringarna? Då är denna peppdag något för dig!

Välkommen till en inspirerande dag på Nordvik Naturbruksgymnasium den 13 november, där du får möjlighet att lära dig mer om företagsamhet, framtida karriärer och hur du kan bli en del av en växande bransch. Dagen är fylld med föreläsningar, workshops och chansen att nätverka med branschfolk och unga företagare.

Du anmäler dig senast 6 november här.

 

Program för dagen

9.30     Drop-in och mingel. Förmiddagsfika

10:00   Vad innebär ”De gröna näringarna” – vilka karriärer kan man göra? 
Attraktionsföreläsning om de gröna näringarna och entreprenad. Varför är det en framtidsbransch och vilka karriärmöjligheter finns det? (Anställd, F-skatt eller mer?). Anton Öhrlund, Vi unga, Amadeus Eriksson och Märta Åslund, LRF Ungdomen Västernorrland.

10.30   Hur blir man en företagare? Vad behöver man veta och hur gör man? 
Introduktion kring hur man startar ett företag med exempel från de gröna näringarna. Exempel på olika företagsformer och vilka kunskaper/förutsättningar som är viktiga. (Anställd, F-skatt eller mer?), Sofia Jonsson, Nyföretagarcentrum.

11:00   Paus med möjlighet att träffa utställare.

11:30   Hur hittar jag ett jobb för den utbildning jag gått?
Föreläsning om arbetsmarknaden för de som vill arbeta som anställd inom de gröna näringarna. Vilka utbildningar krävs för vilket jobb? Hur gör man för att hitta ett jobb - anställd eller egenföretagare med F-skatt? Hur ser arbetsdagarna ut? Hur ska man tänka om man kanske vill starta eget företag i framtiden? Angelica Holmstedt och Simon Nyberg, Kompetenskompassen.

12:00   Måste man köpa en gård – och isåfall hur gör man det?
Om du inte har en gård, vad gör du då? Introduktionsföreläsning kring ägarskiften, alternativa former, vad krävs, vilka överväganden behöver göra utifrån den verksamhet du vill bedriva? Leif Karlsson, Hushållningssällskapet.

12:30   Lunch. 
Nordvik servering erbjuder bricklunch till alla anmälda deltagare. Under lunchen finns möjlighet till fortsatt mingel och diskussioner.

13:30   Inspirationsföreläsningar från aktiva, unga företagare som lyckats etablera sig.
Lyssna på företagare inom djurhållning, skog, och entreprenad som delar med sig av sina resor. Anna Vägermark, Fredrik Hildingsson och Charlie Merchant.

14:30   Utomhusförevisning.
Som en sista punkt tar vi oss utomhus och Maskinring Norrland visar hur man kan komma in i näringen och skapa arbete för de resurser man har – oavsett om det är enbart en röjsåg eller traktor med gödselspridare (exempelvis). Maskinringen berättar om sin verksamhet i anslutning till detta.

15:30 – Dagen avslutas

Missa inte denna unika chans att få inblick i en bransch med stora framtidsmöjligheter och att knyta kontakter som kan bli värdefulla för din framtida karriär!

Vi ser fram emot att träffa dig och inspirera dig till en grön framtid!

Dagen arrangeras av Föreningsnämnden Västernorrland som samlar de ekonomiska föreningarna inom de gröna näringarna. Medlemsorgasinationerna är LRF Västernorrland, Hushållningsällskapet, Lantmännen, Länsförsäkringar, Landshypotek Bank, Maskinring Norrland, Norra Skog, Norrmejerier och Sidensjö Sparbank och Swedbank.

Har du frågor kring dagen eller önskar du delta som utställare?

Kontakta Olle Eriksson: olle@baoab.se 

Se inbjudan som pdf här.